De waarde van vrije tijd

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Cliënten laten inzien wat de mogelijkheden zijn van vrije tijd.
 • Tijdsinvestering: 2 uur per week
 • Kosten: 100-500 euro
 • Hulpmiddelen: Spelletjes, locaties om te koken, vakantiehuisje
 • Succesfactor: Willen meedoen aan groepsactiviteiten.
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Onze organisatie ‘Fokus Karlin’ zet zich in voor mensen met psychische problemen, die niet zelfstandig kunnen wonen in Praag. Bij deze doelgroep zien we dat vrije tijd een belangrijk onderwerp is. Wanneer we dit verder onderzoeken zien we vaak vergelijkbare manieren van de invulling van vrije tijd. Veel van onze cliënten zijn veel thuis of in het ziekenhuis/instanties en besteden hun vrije tijd thuis achter de televisie. Dit is de reden dat we zijn gaan praten met onze cliënten, we wilden hun de ervaring en mogelijkheid geven die andere burgers ook hebben in hun vrije tijd. Radek is een van onze cliënten die deel heeft genomen aan onze activiteiten, al was hij in het begin terughoudend in het ontmoeten van nieuwe mensen, heeft hij later geproefd van de mogelijkheden van dit initiatief.

Open woensdagen

Elke woensdag organiseren wij de 'open wednesday', hier kunnen mensen naar onze locatie toe komen om elkaar te ontmoeten en leuke dingen te doen. Dit kan van alles zijn zoals: koken, spelletjes, muziek luisteren of maken, eigenlijk kan van alles. Dit doe je samen met de andere mensen die er zijn en leer je mensen kennen door de verschillende mogelijkheden. In de middag organiseren we groepsactiviteiten, dit kan een leesgroep zijn, een praatgroep of activiteiten die focussen op de relatie tussen mensen. We proberen ook de mensen uit de buurt te betrekken, want veel van onze cliënten missen een stuk netwerk. Ook proberen we andere maatschappelijk werkers en professionals te bereiken, zodat meer cliënten in eenzaamheid de kans krijgen om deel te nemen aan de open wednesday.

Het activiteiten centrum

Na het beseffen van ons doel, om iets te kunnen bijdragen aan de vrijetijdsbesteding van onze doelgroep, hebben we het activiteitencentrum opgezet. Dit wordt gedaan door 2 collega's die continue bezig zijn met het zoeken naar leuke en culturele uitjes, die zorgen dat onze cliënten in contact komen met andere mensen. Deze 2 collega's zien de cliënten die moeite hebben met 'er op uit gaan', om wat voor reden dan ook en proberen hun te helpen. Dit gebeurt door simpelweg contact hebben, praten, wandelen, luisteren naar de wensen van de cliënt en hierdoor de drempel iets lager te maken om naar evenementen te gaan. Deze 2 hulpverleners zijn ervaringsdeskundige en weten wat het hebben van psychische problemen met zich mee brengt. Ook snappen ze de positieve effecten die de manier van vrije tijd spenderen met zich meebrengt. Het activiteiten centrum geeft mensen ook de kans om een maatje te zoeken en helpt zoeken naar oplossingen bij andere bomen op de weg.

Een Fokus-vakantie

Voor onze cliënten organiseren we jaarlijks een vakantie. We doen ons best om deze vakantie zo betaalbaar mogelijk te maken, want veel van onze cliënten hebben geen vetpot. Het idee is om de vakantie zo veel mogelijk te laten lijken op een 'normale' vakantie. Hierdoor sluiten we zo veel mogelijk aan, bij de wensen van onze cliënten. Buiten het koken om, is er niks verplicht. Iedereen is vrij om te doen wat ze zelf willen, maar raden we wel aan om de ontspanning te zoeken en nieuwe mensen te ontmoeten. Door het succes van deze vakanties, konden we iets uitbreiden. Dus hebben we de vakantie met een weekend verlengt en vroegen we aan onze cliënten of ze dierbare mensen wilden uitnodigen, zoals familie en vrienden. Hierdoor zagen hoe de cliënten reageren op de mensen die dichtbij staan en zien ze in een vertrouwde sfeer. Hierdoor ontstaat ook de kans voor de maatschappelijk werker om de omgeving van de cliënt te leren kennen en zorgt voor een betere en diepere connectie met je cliënt.

Wat heeft dit Radek gebracht?

Radek heeft dit proces, zoals hierboven beschreven, met ons doorlopen. Hij zag de waarde niet in van het ontmoeten van nieuwe mensen en de nieuwe manier van vrijetijdsbesteding. Radek durfde zich open te stellen voor ons initiatief en dit heeft hem veel gebracht. Radek is ook mee geweest op de vakantie, hij was erg blij om voor het eerst sinds jaren uit zijn huis te zijn. Op de vakantie heeft hij nieuwe mensen leren kennen. Hij kon hier open zijn moeite en problemen delen, want alle andere vakantiegangers zitten ergens in het zelfde schuitje.
Hij heeft zijn horizon weten te verbreden en besteed nu veel minder tijd alleen thuis, maar is betrokken bij sociale gelegenheden. Hij heeft veel nieuwe mensen ontmoet en kan hier ook steun vinden, ook is de band met zijn familie versterkt en verbeterd. We zien dat dit initiatief een zeer positieve impact heeft gehad op Radek!

We willen Eva Kudrnová van Fokus Karlin bedanken voor de inspiratie van dit verhaal!

Geplaatst door:
Anna Hajkova

Will be added

Werkt bij The Platform for Social Housing als Counselor
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account