Door anderen te helpen, helpt Dafina zichzelf!

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Mensen begeleiden bij het bestrijden van eenzaamheid door vrijwilligerswerk
 • Tijdsinvestering: 3 uur per week
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Negatief omzetten in positief
 • Succesfactor: Vrijwilligerswerk en aandacht
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

We leerden Dafina zeven jaar geleden kennen toen ze rouwde om haar overleden echtgenoot. Hoe beter we haar leerden kennen, hoe meer we ons bewust werden van haar zware leven en lijden dat ze doormaakte. Eenzaamheid en verdriet waren lange tijd haar naaste metgezellen. Toen ze drie jaar oud was, woonde ze na de dood van haar moeder bij haar alcoholische vader, drie broers en een zus. Haar vader mishandelde haar, dus besloot ze van huis weg te lopen en trouwde ze met een man die helaas een kopie was van haar vader, die haar af en toe in elkaar sloeg en niet lang daarna weer alleen was en op straat leefde. Om het nog erger te maken, gaf de rechtbank het gezag over hun dochter aan de vader.

Ups and downs in haar leven

Haar leven neemt een positieve wending toen ze haar tweede echtgenoot ontmoette die haar vriend, steun, de reden van geluk en grote vreugde werd met wie ze een dochter kreeg. Maar haar problemen nemen weer toe wanneer ze de diagnose strottenhoofdkanker krijgt en na verschillende operaties en therapieën slaagt ze erin te overleven, maar ze verliest haar stem en kan niet meer praten. Dit wordt gevolgd door de grootste schok in haar leven en dat is de dood van haar man. Dan verliest ze de zin van haar leven, zodat verdriet en eenzaamheid weer haar gezelschap worden. De enige persoon die haar begreep, staat niet meer aan haar zijde. We dachten na over hoe we haar konden helpen eenzaamheid te bestrijden en hoe we veranderingen konden aanbrengen om haar leven echt zin te geven.

Dafina ging vrijwilligerswerk doen om anderen te helpen

We stelden haar voor om vrijwilligerswerk te doen in onze vereniging en deel te nemen aan enkele van onze activiteiten. Geleidelijk aan, jaar na jaar, merkten we veranderingen in haar op, en hoe meer ze zich toelegde op het verbeteren van het leven van andere mensen, hoe gelukkiger ze werd. We hebben het negatieve geleidelijk in positief omgezet. Door anderen te helpen, hielp ze zichzelf.

Negativiteit omzetten naar positiviteit

We wilden onze dankbaarheid tonen voor alles wat ze heeft gedaan en voor al haar onbaatzuchtigheid hebben we voor Dafina een verrassingsverjaardagsfeest georganiseerd bij Kindness samen met alle andere vrijwilligers. Op het moment dat ze ons ter ere van haar zag samenkomen, de versierde kamer, de verjaardagstaart en alle blije gezichten, huilde Dafina van vreugde, dankbaar dat er plotseling in haar leven mensen zijn die om haar geven en die op dezelfde manier van haar houden ze geeft om en houdt van de mensen in nood. De quality time die ze besteedde aan de zorg voor anderen, het omzetten van al het negatieve in haar leven in positief, slaagde erin eenzaamheid te overwinnen en een voorbeeld te geven dat velen konden volgen. Dafina is nu 76 jaar oud en ze leidt een actief en voldaan leven.

Geplaatst door:
Toni Stanstovski

Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Werkt bij Kindness als Director
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account