Boodschappen in coronatijd

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een klant motiveren zijn eigen boodschappen te blijven in coronatijd doen door middel van een boodschappenbon
 • Tijdsinvestering: Een half uur wekelijks
 • Kosten: 0 (klant betaald eigen boodschappenbon)
 • Hulpmiddelen: Boodschappenbon
 • Succesfactor: Behoud van autonomie, samenwerking, gezonde leefstijl, continuïteit behouden tijdens coronamaatregelen
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Hoe houd je je goede gewoontes in stand in tijden van corona? Voor Mohammed zijn gezonde boodschappen heel belangrijk. Daarom doet hij wekelijks boodschappen samen met zijn begeleider. Hoe behoud je de continuïteit als coronamaatregelen je beperken?

Boodschappen

Mohammed is een vriendelijke rustige man die houdt van lekker en gezond eten. Komkommers, tomaatjes, appels, melk en eieren. Van een goed gevulde koelkast wordt Mo blij.
Voor Mohammed is het echter moeilijk om zijn wekelijkse leefgeld uit te geven aan de boodschappen waar hij zo blij van wordt. Keer op keer is zijn verslaving hem te slim af en koopt hij direct drugs van het geld. Er is dan geen geld meer over voor boodschappen.
Dit frustreerde zowel Mohammed als zijn begeleider Ruben. Samen bedachten ze een oplossing. Ruben zou iedere week langskomen op de dag dat het leefgeld werd gestort. Samen zouden ze alle boodschappen halen die Mohammed wil om zijn koelkast te vullen. Het geld dat over bleef kan Mohammed zelf uitgeven. Ruben was hierbij een stok achter de deur zodat het geld goed besteed werd. Het boodschappen doen werd een wekelijks ritueel. Iedere maandag belde Ruben aan en samen liepen ze naar de supermarkt, waarbij meteen werd bijgepraat over het weekend. Het was een fijne gewoonte en Mohammed was blij en trots nu wekelijks voldoende boodschappen te kopen van zijn geld. En toen kwam corona…

Alternatieve oplossing

De corona-maatregelen gooiden roet in het eten. Samen de supermarkt in gaan was niet meer mogelijk door de 1,5 meter regel. Ruben bedacht echter een oplossing: De maandagafspraak hielden ze erin. Ruben kwam nog steeds bij Mohammed langs en samen liepen ze naar de supermarkt en praatten bij. Dit keer ging Ruben echter alleen naar binnen en haalde voor Mohamed een boodschappenbon. Mohammed kon hiervan zelf al zijn boodschappen halen en had ondanks de maatregelen alsnog een goed gevulde koelkast!

Mohammed

Wat Mohammed zelf over deze oplossing te zeggen heeft?
"Als mensen zelf boodschappen kunnen doen met hun pinpas is dat het beste. Wanneer mensen zo verslaafd zijn dat ze direct drugs kopen met hun geld, kun je in overleg afspreken om een boodschappenbon te geven. Voor mij is dit een goede oplossing."

Geplaatst door:
Mara van Aartrijk

When you get, give. When you learn, teach.

Werkt bij HVO-Querido als Social Worker
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account