De Gazette

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een klant motiveren om in actie te komen ter behoeve van zijn eigen levensvreugde
 • Tijdsinvestering: 18 uur per week
 • Kosten: 100-500 euro
 • Hulpmiddelen: design software, tekenspullen en een printer
 • Succesfactor: Positiviteit, creativiteit en toegankelijkheid
score:

9,7

 • Creativiteit :

  10
 • Haalbaarheid :

  10
 • Resultaat :

  9
 • Totaal :

  9,7

The Gazette is een initiatief, die geboren is uit een gevoel van opgeslotenheid. Ons idee was om in contact te blijven met de Housing First klanten, ondanks dat we ze niet meer konden zien in deze Corona tijd. Het was een manier om toch iedereen een hart onder de riem te steken, een beetje extra aandacht en positiviteit te brengen (dus vooral het niet over Covid te hebben). The Gazette is dus een krant voor- en door Housing First klanten, met onderwerpen die zorgen voor een bepaalde manier van reflectie. Na de eerste uitgave waren de reacties zeer positief en we besloten om hier mee door te gaan.

Wat staat er eigenlijk in 'the Gazette'?

The Gazette is makkelijk te lezen en totaal niet opdringerig. Voor de doelgroep waar we mee werken, mensen met psychische klachten, is dit erg belangrijk. Je kan het meteen lezen of je legt het naast je bed en pakt het later eens op. De artikelen hebben een positieve insteek, met de focus op het begrip van "herstel". Het doel wat we willen bereiken door deze artikelen, is het laten zien van alle mogelijkheden die er zijn in ieders omgeving, alleen moet je ze wel ontdekken. Ook proberen we te laten zien dat deze mogelijkheden in jou leven kunnen gebeuren, dit doen we door verhalen, interviews, ervaringen en mooie initiatieven. Door the Gazette kunnen we de lezers ook introduceren en laten proeven van onze bestaande workshops.

Hoe komt the Gazette tot stand?

Na de eerste Lock down, afgelopen zomer, zijn we bij elkaar gekomen en hebben hebben we de ervaringen kunnen bespreken. We zijn gaan kijken naar ieder zijn/haar talenten en hebben meer mensen gevonden die graag wilden deelnemen met het maken van the Gazette.
The Gazette ziet er erg goed uit en is mooi om vast te houden. Dit komt doordat alle artikelen omringt zijn door kunst. Deze kunst komt vanuit klanten, ze hadden de krant gelezen en vroegen zich af of er ook workshops waren hierin? Deze vraag konden we natuurlijk niet afwijzen en in the Gazette is vandaag de dag elk artikel geïllustreerd met een tekening, gemaakt door een klant of medewerker. Het team bestaat uit 13 mensen, hieronder vallen 6 klanten. De krant wordt elke twee maanden per post verstuurd naar 50 mensen en bezorgd bij nog 100 andere.

Waar staan wij nu en verder?

Op dit moment hebben we de 4e Gazette uitgebracht en zijn hier erg trots op, vooral op de bijdrage van alle verschillende mensen. Dit zijn niet alleen mensen die werken of wonen binnen Housing First, maar ook mensen van buitenaf die bijdragen aan dit project. The Gazette wordt elke twee maanden uitgebracht, want het maken kost erg veel tijd (dit is ook te zien). Met het budget dat we tot onze beschikking hebben, kunnen we tot mei 2021 door en dus nog 3 edities van the Gazette uitbrengen. We hoeven amper nog deelnemers te werven, mensen komen naar ons toe en vragen of ze een bijdrage kunnen leveren. Het is een succes! Ook is het samen creëren en werken naar een mooie en goede nieuwe editie is een geweldig iets. Het brengt zoveel positiviteit! De uiteindelijke droom en streven is dat op een dag the Gazette compleet geschreven, bewerkt en geregeld wordt door klanten!

Geplaatst door:
Geert de Bolle

“You have to love the persons you are helping. We don’t talk a lot about that, because there’s that boundary issue. But without love, there’s no difference, no recovery, no change.”

Werkt bij Housing First Belgium als Coordinator
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account