De Naaidames

Hand in

In het kort:

  • Aanpak: Plaats creëren in een ontmoetingsruimte voor een naai-initiatief
  • Tijdsinvestering: paar uur per week
  • Hulpmiddelen: enkele naaimachines
  • Succesfactor: - luisteren naar wat er speelt bij de mensen - mensen toegang geven tot een ongebruikt lokaal
score:

0

  • Creativiteit :

    0
  • Haalbaarheid :

    0
  • Resultaat :

    0
  • Totaal :

    0

De unie der zorgelozen; Een sociaal artistiek project in een volksbuurt. Voor Corona was er iedere donderdag ‘koffieklets’, een informele opendeur waar iedereen welkom was. Vragen worden beantwoord en verteerd met een zelfgemaakt taartje en koffie. Voor velen is dit een belangrijk hoogtepunt van de week. De koffieklets was het volkshuis geworden voor de buurtbewoners en klein sociaal huis.

Met de lockdown werd ook de stekker uit de koffieklets getrokken. Alle diensten lagen zo goed als wel plat. Mensen raakten elkaar uit het oog. Zo ook een aantal dames die wekelijks naar de koffieklets kwamen. De angst nam hun dagelijks leven en denken over. Niemand om ’s mee te praten. Geen netwerk. De muren van hun klein appartementje kwamen op hen af. De dames belden me op. De toekomst was één zwart gat. Voor Corona hadden de dames reeds angsten maar nu verlamde de angst hun denken en doen.

Intussen is elke burger is in de ban van mondmaskers. Zelf maken is de boodschap want de overheid laat op zich wachten. Een van de dames heeft een naaimachine staan, maar ziet er zich geen beginnen aan. De fut om verder in haar ééntje aan haar tafel verder te naaien was eruit… De dames belden één voor één naar Caroline.

Band- en teamwerk

In plaats van ieder voor zichzelf te bellen naar Caroline werden de vrouwen uitgenodigd om in het café van de Unie der Zorgelozen samen mondmaskers te maken. Stof werd gratis geleverd door een medewerker van een ziekenhuis. Verschillende tweedehands stilstaande naaimachines werden verzameld en van stof ontdaan en in het café geïnstalleerd.
De ene madam knipte het patroon, een andere madam stak er de speldjes en de rekkertjes erin. Band- en teamwerk noemen ze dit. Op veilige afstand, op tijd en stond ‘pollekes’ wassen en uiteraard… een mondmasker dragen als we te dicht bij elkaar moesten staan.

Samen staan we sterk

Een gezellige ambiance. Natuurlijk gaat het eerste uur over Corona maar al plots passeren de alledaagse dingen van het leven de revue! Dit alles met een koffie en een voorverpakt koekje. Toen ik plots algemeen gelach hoorde, wist ik dat het goed was. De namiddag vliegt voorbij.

Doch een mens kan niet zomaar maskers naaien om te naaien. Naar aanleiding van een gesprek met het Rode Kruis Menen die voor hun mensen nog steeds ‘zaten’ te wachten op hun mondmaskers, hebben de dames de taak op zich genomen om die mensen te voorzien van mondmaskers. Ook de bezoekers van de voedselbedeling hadden er nodig. Dan nog voor de Zorgelozen van de Unie en voor een schooltje in de Drie Hofsteden. Aantal: 250. Moet lukken.

Twee maal per week gedurende een maand waren de dames op post. De dames bloeiden open. Men voelt zich nuttig! En samen iets doen en lachen maakt dat het virus minder bedreigend wordt.

Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Intussen komt een buurtbewoonster Aisha, een moslima, de troepen vervoegen. In het begin is de sfeer wat gespannen. Kunnen we nu nog wel gewoon West-Vlaams praten, onder mekaar. Wat gaat dat geven? Even een rookpauze en Aisha gaat mee. Een opgetrokken wenkbrauw. ‘Gij hebt toch een hoofddoek aan? Moslims mogen toch niet roken?’, vraagt een van de dames.

‘Ja maar, ik drink geen alcohol, maar niet mogen roken, ge moet ook niet overdrijven, hé…’
Algemeen gelach! Het ijs is gebroken. Verhalen worden verteld. Recepten worden uitgedeeld. Nee, het voorverpakte Corona proof koekje bij de koffie wordt niet meer gegeten. Aisha komt toe met een zelfgebakken pizza. Om na een uurtje de zelfgebakken taart van Nora te proeven.
De week erop volgen de zelfgebakken taarten elkaar op. Corona kilo’s? Aan den lijve heb ik ondervonden vanwaar ze kwamen!

Geplaatst door:
Geert de Bolle

“You have to love the persons you are helping. We don’t talk a lot about that, because there’s that boundary issue. But without love, there’s no difference, no recovery, no change.”

Werkt bij Housing First Belgium als Coordinator
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account