Het verhaal van Walter

Hand in

In het kort:

  • Aanpak: Investeren in verbinding is meer dan de begeleiding van de persoon zelf. Het is investeren in een netwerk en buiten de bestaande één-op-één begeleiding kijken. Wie kan ik als medestander vinden in de buurt?
  • Succesfactor: Investeren in meervoudige communicatie Tijd nemen om de buurt en het netwerk te leren kennen
score:

0

  • Creativiteit :

    0
  • Haalbaarheid :

    0
  • Resultaat :

    0
  • Totaal :

    0

Walter is al een tijdje gehuisvest in ons project. Het is een traject met vallen en opstaan. Walter is een toffe en gemakkelijke huurder die altijd van goede wil is. Hij is een graag geziene man in de buurt, anderzijds is het voor hem niet gemakkelijk om z’n grenzen aan te geven en “nee” te zeggen.

Sinds kort zijn klachten uit de buurt. Deze klachten gaan vaak niet rechtstreeks over hem maar over de entourage die bij Walter over de vloer komt. De buren hebben geen problemen met de man zelf en hij niet met z’n aanpalende buren. Walter geeft aan dat hij het moeilijk heeft met 1 persoon die roddelt en leugens verspreidt in de buurt. De woningaanbieder wil de geformuleerde klachten met Walter bespreken en roept een bijeenkomst samen waarbij er duidelijke afspraken moeten komen.

Medestanders zoeken

Voor de verbindingscoach is het duidelijk. Er moet een beter zicht komen op de klachten van de buurt. Vooral omdat Walter telkens overtuigd is dat de klachten niet op hem slaan, dat ze een zondebok zoeken in de buurt.
Na wat navragen is er een vriendelijke buurvrouw die de klachten naar Walter toe wat meer concretiseert. Wat is precies het probleem? Wie heeft er een probleem? Al gauw blijkt een deel van het probleem zich te bevinden bij één bepaalde persoon in de straat, waar niemand echt goed mee kan opschieten, de giftige roddeltante van de buurt. Toch zijn er ook zaken die terug te brengen zijn naar de bewoning van Walter, meer bepaald naar de groep vrienden die regelmatig op bezoek wil komen. Daar ontstaat lawaai. Het zijn zij die blikjes bier achterlaten op de vensterbanken van de woningen in de straat…
Is het de bedoeling om al met een oplossing te komen? In de realiteit is dit het plan die voorligt (woningaanbieder die een toer in de buurt doet om de klachten te bespreken en de vraag stelt om samen te zitten), maar op dit moment nog zonder resultaat. Voor de woningaanbieder is het simpel, beperk de contacten. Vooral in tijden van corona, is het niet aangewezen om met te veel mensen in huis te zitten. Dat Walter een paar vrienden kiest en de rest buiten houdt, maar zo simpel liggen de dingen niet.
Voor Walter is dit moeilijk. Hij is iemand die graag zorgt voor een ander en daarbij zichzelf durft aan de kant te schuiven. Hij is graag onder het volk, maar geeft ook nood aan rust in z’n huis. Een keuze maken tussen wie hij wel en niet van vrienden mag binnenlaten in z’n huis, is een moeilijke opgave, niet alleen voor hem. Dit bezorgt hem extra druk en stress. Hij wil altijd klaarstaan voor iemand die in nood is en dan is het aangeven van grenzen een reuze opdracht ”Ik ben nen braven, en dat weten ze.”

De vraag omdraaien

Eerder was er een overleg waarbij Walter moest doorgeven wie er in de woning mag en diende hij de uren van bezoek te beperken. Bij het niet nakomen van deze afspraken werd gedreigd met het verbreken van het huurcontract. In plaats van de focus te leggen/houden op de klachten en de overlast gaat de verbindingscoach met Walter na wat hij zou kunnen doen voor de mensen in de buurt. Walter blijkt een grote dierenvriend te zijn. Zo gaat hij af en toe al eens wandelen met de honden van een vriend en geniet hij ervan om zich nuttig te maken. Veel buurtwerkinitiatieven staan momenteel nog op non actief, maar de boodschap wordt alvast verspreid via de buurvrouw. Zij wil het aanbod van Walter ook doorgeven aan de andere mensen in de straat. Op die manier kan Walter stilletjes aan iets positiefs doen voor de mensen in de buurt en beschouwen ze hem niet langer als de vreemde indringer.

Geplaatst door:
Geert de Bolle

“You have to love the persons you are helping. We don’t talk a lot about that, because there’s that boundary issue. But without love, there’s no difference, no recovery, no change.”

Werkt bij Housing First Belgium als Coordinator
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account