Naar het tropenmuseum
- Kim Dijkman
- 01/04/2020
In het kort:
- Aanpak: bezoek aan het Tropenmuseum
- Tijdsinvestering: 2 uur
- Kosten: < 10 euro
- Hulpmiddelen: Stadspas Amsterdam en een kortingsbon
- Succesfactor: Door een frisse omgeving ontstaan mooie gesprekken
score:
0
Creativiteit :
0Haalbaarheid :
0Resultaat :
0Totaal :
0
Romeo is geboren in Suriname maar woont al zeventien jaar in Nederland. Een tijdje was hij dakloos. Sinds een jaar of vier huurt hij een woning via Discus in Amsterdam. Op een willekeurige ochtend staan er bij Romeo drie verschillende mensen voor de deur. Als iemand behoefte heeft aan een praatje, maakt hij een praatje. Als iemand wat te eten nodig heeft, geeft hij wat te eten mee.
Stress
In Amsterdam-West, waar Romeo in een flatje woont, wordt deze gastvrije houding flink op de proef gesteld. Zijn woning is vaak overvol en in het portiek hangen nu en dan ook bezoekers rond. Als de kinderen van de buren buiten spelen, zien ze soms
mensen van allerlei slag langskomen met gezichten die tekenen van verslaving vertonen. De stress loopt op bij Romeo. Samen met zijn woonbegeleider, Jelijn, verzint hij goedkope uitstapjes om even weg van huiste zijn. Jelijn is ongeveer half zo oud als Romeo. Ze weet dat de uitstapjes meer voor Romeo meer zijn dan even weg zijn: het kan een stimulans zijn voor Romeo om vaker uitjes te ondernemen. Ze gaan bijvoorbeeld naar het Tropenmuseum. Met de Amsterdamse stadspas en een kortingsbon is de entree voor hem maar één euro.
Herinneringen aan Paramaribo
De afdeling over Suriname, Romeo’s geboorteland, nodigt uit tot diepere gesprekken. Aan de hand van voorwerpen in de vitrines praten de twee eerst nog over de geschiedenis van Suriname. Maar algauw gaat het gesprek over op Romeo’s jonge jaren in
Paramaribo. Daar woonde hij tot zijn 34e. Romeo vertelt over zijn inmiddels overleden vader, die als hofmeester op het schip ‘De Saramacca’ regelmatig heen-enweer voer naar Nederland. En over zijn moeder, die nog steeds in Suriname woont. Hij wil haar graag weer eens bezoeken. Binnenkort wordt ze tachtig...
Amsterdam-Noord
Via Discus krijgt Romeo een ‘tweede-kans-woning’ aangeboden, in Amsterdam-Noord. Voor hem is dat de beste optie. Ook daar staan regelmatig buurtbewoners en vrienden voor de deur, maar er komen nu ook familieleden, die nu dichterbij wonen. Hij ziet zijn oudere broer, van moeders kant, bijna elke dag en die geeft signalen door aan Discus als hij denkt dat iets niet helemaal goed gaat met Romeo. Jelijn spreekt Romeo bijna elke week, in een cafeetje, op het kantoor of thuis. Soms praten ze alleen. Soms gaan ze wat doen: op z‘n Surinaams nasi maken naar het recept van zijn oma bijvoorbeeld. Romeo kookt en Jelijn schrijft op wat er gebeurt, zodat ze het thuis kan kopiëren.
Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenIk ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.
Marije van Elst
Lach en heb liefIk hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.
Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.
Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.
Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.Word ook een ambassadeur!
Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?
Word een ambassadeur