Wie is de zoco

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Het markeren van een symbolisch moment door een op maat aangepast spel
 • Tijdsinvestering: 4 uur
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Het spel ‘wie ben ik?’/foto’s collega’s/photoshop
 • Succesfactor: Gepersonaliseerde handleiding
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Valerie is de aanjager van het regelen van originele cadeautjes: als er iemand jarig is, bij een zwangerschap of als er zomaar wat te vieren valt. Als in haar team bekend wordt dat ze zij de nieuwe zorgcoördinator wordt, is iedereen het erover eens dat er iets bijzonders bedacht moet worden. Nu mag zij eens in het middelpunt van de belangstelling staan. Eén van de collega’s stelt voor een bordspel te personaliseren. Viola vult aan: ‘wie ben ik’ wordt ‘wie is de zoco’! Zoco staat voor zorgcoördinator.

Knippen plakken klaar

Viola herschrijft de handleiding van het spel tot een klein boekwerkje van vijf pagina’s. Er staan vragen in over Valeries uiterlijk, beschrijvingen van haar karakter en een handvol foto’s. Op het spel worden pasfoto’s geplakt van Discus-medewerkers. In het midden prijkt een leuke foto van een lachende Valerie.

Een schijnafspraak

Er is een afspraak ingepland met een medewerker vlak na Valeries benoeming. Wellicht de eerste officiële in haar nieuwe functie.
Als ze nietsvermoedend binnenkomt, staat het hele team haar op te wachten. De ruimte is versierd met slingers. Op tafel staat een taart. ‘Wie is de zoco?’ wordt overhandigd. Als ze de handleiding leest staan de tranen in haar ogen. Misschien wel door de verrassing of omdat het zo bijzonder is dat zij zelf nu in de schijnwerpers staat. Er wordt gezamenlijk gegeten en het blijft tot laat gezellig.

Nieuwe werkwijze

In één van de maanden daarna vraagt Viola nog eens met een knipoog naar het spel: “Speel je het wel eens?” “Ja hoor,” antwoordt Valerie, “met de kinderen.” In het team heeft ‘Wie is de zoco?’ iets in gang gezet. Tegenwoordig worden door meerdere mensen originele cadeaus bedacht. Vroeger bijna altijd alleen door Valerie. Die wacht nu wel eens met het nemen van initiatief om te kijken of iemand anders het oppakt.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account