Tour de blok

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Frustraties uit het verleden verwerken
 • Tijdsinvestering: 8 uur
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Visitekaartjes laten drukken, fotocamera
 • Succesfactor: Tijdens een wandeling praten over het verleden.
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

André woont in een Discus-woning in Amsterdam-West. Hij drinkt minder dan vroeger en maakt over het algemeen een tevreden indruk. De woonbegeleiding van André, verzorgd door Juwe, verloopt soepel. Wel wil Juwe iets doen met Andrés frustratie over de periode dat hij dakloos was. Ze zoekt persoonlijke aanknopingspunten. Hoe is het nou om buiten te slapen? vraagt ze zich af. Waar zou hij precies hebben geslapen, onder een of ander viaduct, in de bosjes, op een rooster in een winkelstraat…? Ze kan zich er maar moeilijk iets bij voorstellen.

De luchtkoker van de snelweg

Daarom gaat ze met André als gids op onderzoek uit in Amsterdam. Ze lopen langs het centraal station, de beurs van Berlage en een aantal andere gebouwen met beschutte portieken. Ook komen ze bij een viaduct. Ze lopen over het talud omhoog. Via een opening zien ze een overdekte ruimte die gevuld is met een dikke laag zand: de luchtkoker van de snelweg. Dat is een droge slaapplek. Elke locatie zetten ze op de foto. Zo hebben ze later iets om over te praten. Dat helpt André om zijn boosheid over die duistere periode zonder verblijfplaats om te buigen in een herinnering waar hij iets mee dóét. Juwe gaat nog een stap verder. Ze laat visitekaartjes maken en samen met André nodigt ze andere mensen uit om zich te laten rondleiden langs de slaapplaatsen uit André’s zwarte periode. ’Tour de Blok‘ noemen ze de rondleiding, naar André’s achternaam.

Oorlog

Er komen verhalen uit zijn verleden naar boven, want mensen zijn nieuwsgierig hoe hij op straat is beland. Tijdens de wandelingen vertelt hij over zijn missies als militair in Libanon en voormalig Joegoslavië. Hij zag daar dingen die niemand wil zien: een collega die wordt opgeblazen, als hij nietsvermoedend zijn schoenen laat poetsen bij een jongen op straat. En zo zijn er talloze voorbeelden. Na zijn tijd als militair belandde André op straat, mede door cocaïne en heroïnegebruik. Nu woont hij al vier jaar in een woning van Discus. Hij doet alles wat in zijn macht ligt om zijn huisje te behouden, maar de herinneringen blijven. Tijdens oud en nieuw drinkt hij een extra biertje en probeert vroeg in slaap te vallen. De knallen van het vuurwerk brengen zijn oorlogsverleden weer levendig naar boven. Toch blijft hij zijn verhalen vertellen tijdens Tour de Blok. De volgende wandeling staat over een paar weken ingepland.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account