Communicatie zonder woorden

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: De mooiste momenten ontstaan wanneer je ze 't minst verwacht
 • Tijdsinvestering: 2 uur
 • Kosten: geen
 • Hulpmiddelen: Een piano, maar dit kan van alles zijn.
 • Succesfactor: Luisteren naar de klant en mogelijkheden zien.
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

De begeleiding van Jos verliep moeizaam, Frank de begeleider had alles geprobeerd. Bij het verhaal van Jos blijven, het directief
overnemen van het gesprek, luisteren, samenvatten, doorvragen, en ook het loslaten van enig tool die je kan gebruiken tijdens het praten met Jos. Hij praat nou eenmaal zeer verwarrend, hij heeft er al jaren last van. En als mensen zich niet begrepen voelen dan komt er frustratie los en soms boosheid (ik denk dat meerdere mensen dit begrijpen), dit is dus ook het geval bij Jos. Frank merkt al snel op dat dit leidt tot een vertroebeld(e) verhouding en contact met hem.

Een onverwachte wending

Op een bepaalde morgen ging Frank samen met Jos naar het plaatselijke buurthuis. Hier had Jos zijn dagbesteding, werd
koffie gedronken en zaten mensen te studeren. In de koffiehoek, die tevens als bibliotheek werd gebruikt, namen ze plaats. Door het niet aansluiten van het contact tussen de 2 mannen, begon Jos gefrustreerd te raken. Zijn stem verhief en
iedereen die rustig zijn boek aan het lezen was, kon meegenieten van zijn gevloek en getier. Frank was gevraagd om een bepaalde instantie te bellen en dit deed hij, natuurlijk was er een lange wachtrij. In plaats dat Jos bleef wachten op de bank naast Frank, liep hij plots weg en verdween achter een gordijn in een hoek van de kamer. De kamer vulde zich met het mooie geluid van Piano muziek. Toen was het moment daar dat er iemand aan de andere kant van de lijn de telefoon opnam en Jos werd geroepen, terwijl Jos aan de telefoon zat ging Frank toch eens kijken achter het gordijn naar de piano.

Verbonden zonder woorden?

Na het mooie moment in de bibliotheek liepen Frank en Jos een keer samen op het Centraal station van Amsterdam. Jos vroeg aan Frank of hij op de publieke piano wat kon spelen, hij durfde zelf niet te beginnen. Het moment dat Frank begint met spelen zie je de drang die Jos voelt om ook zich zelf te uiten door middel van het drukken op de toetsen. Hij duwt Frank weg en begint te spelen. Dit is de manier, dacht Frank en heeft vanuit Discus piano lessen kunnen regelen voor hun samen. De keuze lag bij Jos, waar de les over zou gaan en je zag aan hem dat hij hier erg van genoot. Muziek bracht een extra dimensie in het
contact tussen Jos en Frank. Het bracht ze dichter bij elkaar en haalde bepaalde frustraties van het communiceren door
woorden weg, maar het baande vooral een weg die ruimte creëerde voor Jos om zichzelf te kunnen uiten.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account