Videoboodschap

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Het contact met het netwerk van de klant herstellen
 • Tijdsinvestering: 4 uur
 • Kosten: geen
 • Hulpmiddelen: Een telefoon om een videoboodschap op te nemen
 • Succesfactor: Met lef contact opnemen met netwerk van de klant
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Paul woont in een huis via Discus, zonder andere mensen maar wel met zijn konijn. Hij heeft een jaar of zes geleden het contact met zijn moeder verbroken. Nu wil hij haar wel weer zien, maar de drempel om contact op te nemen is te hoog. De tijd verstrijkt zonder dat er iets gebeurt. “Zou ík haar mogen bellen?” vraagt Valerie, zijn woonbegeleider sinds Paul een huis huurt via Discus. “Dan hoef jij die eerste stap niet te nemen.” “Ja, dat mag wel,” zegt Paul na enig nadenken, “maar ik wil haar niet zelf spreken.” Als Paul zijn moeder niet wil spreken, wat heeft het dan voor zin, denkt Valerie. Moet ik het dan wel doen? Na enig aarzelen neemt ze haar beslissing. Ze wacht een paar weken om de druk niet op te voeren. Ze tikt de 10 nummers in,de telefoon wordt opgenomen.....

Lunchafspraak

Korte tijd later zit Valerie met Pauls moeder op een terras in Amsterdam-Oost, bij het oude badhuis aan het Javaplein. De zon schijnt. Valerie vertelt hoe het gaat met Paul en laat foto’s van diens woning zien. Zijn moeder is blij om te horen hoe het met haar zoon gaat. Maar daar blijft het niet bij. Valerie neemt geen afscheid zonder zaadjes voor vervolgstappen te planten. Het zou zonde zijn om dit moment niet aan te grijpen. Ze pakt haar mobiele telefoon en vraagt aan Pauls moeder of zij een videoboodschap wil inspreken. Die twijfelt. “Ik weet niet of ik hem wegjaag door hem toe te spreken.”“Dat is waar,” zegt Valerie begrijpend. “Het is een risico, maar als we het niet proberen blijft de situatie zoals hij is. Misschien kunnen we het een heel klein beetje forceren.” “Oké,” zegt mevrouw Hulshof, terwijl er een stille glimlach op haar gezicht verschijnt.

Terug bij Paul

Tijdens het volgende huisbezoek laat Valerie de videoboodschap zien. Paul is geraakt. Hij ziet zijn moeder die vertelt dat ze trots op hem is en hem graag eens wil zien. Paul moet even slikken. “Zou je haar willen zien?” vraagt Valerie. “Dan nodig ik haar uit over een tijdje.” Paul protesteert niet. Twee weken later is mevrouw Hulshof bij Paul komen eten. Sindsdien zien moeder en zoon elkaar regelmatig.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account