Discus in dertig dagen
- Kim Dijkman
- 18/03/2020
In het kort:
- Aanpak: Een op maat gemaakt inwerkrooster aanbieden
- Tijdsinvestering: 3 uur
- Kosten: 10-50 euro
- Succesfactor: Aandacht van alle teamgenoten voor inwerkperiode
score:
0
Creativiteit :
0Haalbaarheid :
0Resultaat :
0Totaal :
0
Elise liep al een keer stage bij een 24-uursvoorziening. Ze begeleidde voormalig daklozen. Nu werkt ze in een bar aan de Schinkelkade in Amsterdam en zoekt ondertussen naar werk dat aansluit bij de stage. Op een dag schuift een groep mensen aan in het café. Elise zit in een achterafkamertje, want haar dienst zit er net op. Een collega komt binnen. “Het zijn werknemers van een zorginstelling,” zegt ze, “en ze hebben vacatures.” Elise komt overeind en stapt de kroeg weer binnen. “Ik hoor dat u nog mensen zoekt?
Een ingenieuze to-do-lijst
Een maand later start ze bij Discus. Een van de eerste handelingen is het in ontvangst nemen van een boekje. Op de voorkant zijn de namen van haar nieuwe teamgenoten gegraveerd. Binnen staan de dagen van de eerste vier weken beschreven. Elk uur van de komende tijd is uitgewerkt. Het menu zit ingenieus in elkaar. Vrijwel alles wat ze in haar werk kan verwachten is in het programma opgenomen: een bezoek aan de GGD, met een klant naar de dagbesteding en natuurlijk een aantal huisbezoeken.
Het Vlaams
Op de eerste dag gaat ze met Viola mee naar een klant. De kennismaking verloopt zoals een ontmoeting in het echte leven. Hij stelt zich voor. Elise verklaart haar aanwezigheid. Dan volgt een gesprekje over haar accent, het Vlaams. “België is mijn geboorteland,” legt Elise uit. “Ah, en waar precies?” wil de man weten. “Uit Antwerpen.” En de twee praten verder over de bijzonderheden van de stad en toeristische trekpleisters. Dan kijkt Elise toe hoe Viola de lopende zaken afhandelt. Gesprekken over geld, administratie en dagbesteding. Gedrieën bezoeken ze de reclassering voor een gesprek over de taakstraf van meneer.
De gouden tip
Naarmate de dagen verstrijken ziet Elise verschillende collega’s aan het werk, met elk hun eigen stijl. Ze krijgt tips. De belangrijkste is eigenlijk geen tip op zichzelf, maar een tip om goede tips te vergaren: “Als je vragen hebt, bel gerust,” krijgt ze elke dag te horen.
Na twee weken begeleidt Elise haar eigen klanten. Eerst zijn het er nog maar een paar. Daarnaast vraagt ze regelmatig aan collega’s of ze ergens mee kan helpen. Na dertig dagen heeft ze een volledig eigen pakket aan werkzaamheden. Als ze iets niet weet, belt ze een teamgenoot. En nog één als die niet opneemt en soms wel iedereen. Die gouden tip was niet tegen dovemansoren gezegd
Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenIk ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.
Marije van Elst
Lach en heb liefIk hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.
Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.
Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.
Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.Word ook een ambassadeur!
Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?
Word een ambassadeur