Carolina vertelt over een cliënt: Het belang van gevoelde emotionele communicatie

Hand in

In het kort:

  • Aanpak: Het leren uiten van werkelijke gevoelens en behoeften door middel van een gemeenschappelijk vocabulaire van emoties
  • Hulpmiddelen: Dit is geen echt hulpmiddel, maar eerder een idee dat ontstond tijdens een interventie. Het doel was om de psychologische taal waarin de cliënt was ondergedompeld te elimineren. Hij gebruikte het, maar zonder dat het een duidelijke of betekenisvolle inhoud voor hem had. Samen ontwikkelden we een gemeenschappelijk vocabulaire van emoties, waardoor hij zichzelf elke dag zou kunnen beschrijven. Om uit de aangeleerde psychologische jargon te stappen en zijn werkelijke gevoelens en behoeften te leren uiten.
score:

0

  • Creativiteit :

    0
  • Haalbaarheid :

    0
  • Resultaat :

    0
  • Totaal :

    0

Vanaf het eerste moment dat we elkaar ontmoetten, verwoordt hij hoe eenzaam hij zich voelt. Hoeveel het hem demotiveert in alle aspecten van zijn leven en hoeveel invloed dit specifieke domein heeft op alle andere leef/werkgebieden in zijn leven.

De kracht van taal

Wekenlang zijn er grote moeilijkheden bij het aanpakken van elk leef/werkgebied. Hij heeft een duidelijke behoefte om te praten over hoe hij zich voelt. Hij gebruikt taal die hij heeft geleerd door vele jaren van therapie en klinische diagnoses.
Hij heeft grote moeite om te beschrijven hoe hij zich elke dag voelt, welke emotionele behoefte hij in het bijzonder heeft en om uit die aangeleerde taal te komen.

Een nieuwe woordenschat

Door samen aan de slag te gaan stelt hij het verschil vast tussen eenzaamheid en alleen zijn. We ontwikkelen hiervoor een woordenschat waardoor hij zich kan uitdrukken en weet wat hij écht wil zeggen.
Hoewel dit in eerste instantie nog geen oplossing is geweest voor zijn gevoel van eenzaamheid, verrijkt het vermogen om zich verbaal te uiten onze ontmoetingen. Het is noodzakelijk dat hij zich kan uitspreken en vast weet te houden aan de specifieke behoeften die hij heeft. En daarbij uit de algemeenheden te stappen en het voor mensen die hem bezoeken gemakkelijker te maken om niet vast te lopen door communicatieproblemen.
Hij heeft ontdekt hoe hij kan communiceren, hoe hij emotionele wensen kan uiten en hoe hem dit de mogelijkheid biedt om bronnen aan te spreken die hij kan toepassen binnen de begeleiding.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account