Tom’s eerste vakantie met gelijkgestemde!

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Op een positieve en toch vrijblijvende manier Tom kennis laten maken met lotgenoten. Het doel is om hem uit zijn isolement te halen door het voeren van luchtige gesprekken en hem deel te laten nemen aan diverse activiteiten en dagbesteding.
 • Tijdsinvestering: 2-4 uur per week
 • Kosten: 0,00
 • Hulpmiddelen: Positieve benadering en motivering.
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Tom bracht 18 jaar op straat door, slapend in een bos en zwaar verslaafd aan alcohol.
Tom kwam in contact met het woonprogramma en kreeg uiteindelijk een eigen flatje. Hij leefde hier van op maar leefde als een kluizenaar en kwam maar zelden buiten. De professionals van het team waren de enige mensen die hij zag thuis! Hij leefde behoorlijk geïsoleerd.

Dit is drastisch veranderd

Tom heeft met hulp van de professionals aansluiting gevonden bij de groep dagbesteding.
Wat is dat? Het is een plek zonder professionals, maar wordt beheerd door mensen die een psychiatrische stoornis hadden of hebben.
Ze stellen mensen vrijheid voor in een groep! Mensen kunnen gewoon komen om een spelletje te spelen, te ruilen of gewoon een kopje koffie te drinken zonder te praten...Het is erg laagdrempelig en vrijblijvend. Mensen kunnen zich inschrijven om activiteiten te doen, ze kunnen zich bijvoorbeeld inzetten als vrijwilliger in de bar of ze kunnen zich inzetten om voorzitter te worden van de vereniging. Ze kunnen bijvoorbeeld activiteiten voorstellen of uitgaan in sommige culturele plaatsen, maar ze ook beheren. Er openen zich heel wat mogelijkheden!

Menselijk contact

Het voordeel is dat er op een laagdrempelige manier een veilige plek is gecreëerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten zonder oordeel. In een van deze wederzijdse groepen ontmoet Tom nieuwe mensen. Tom kwam vaak en was altijd onder invloed. Het was niet alleen in het begin. Hij kwam verschillende keren als hij teveel gedronken had ... maar had steeds minder alcohol nodig om daarheen te gaan en geleidelijk aan kwam hij nuchter en wachtte tot het einde van een dag om alcohol te drinken!
Voelde hij zich steeds meer thuis en op zijn plaats. Het resulteerde in een vakantie. Hij ging een week mee naar de Franse camping met 8 andere mensen.
"het is als een familie", zei hij. Ze organiseerden samen de vakantie, het koken, de cursussen en over het alcoholgebruik waren wij het eens: ik kan 3/4 biertjes per dag drinken!

Mooie toekomst

Het was zijn eerste vakantie sinds hij op 20-jarige leeftijd de straat op kwam te staan! Tom heeft nu een woonplek en mensen in zijn leven die er toe doen en er voor hem zijn zonder hem te veroordelen. Tom voelt zich zo welkom en gelukkig.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account