Van problemen naar liefde

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Overzicht creëren en oplossingen vinden in de chaos van problemen
 • Tijdsinvestering: 4 keer een sessie van een uur
 • Kosten: Gratis
 • Hulpmiddelen: Pen, papier Template probleemboom https://house-of-aviation.nl/tool/probleemboom/ Handleiding Loneliness Scale (in meerdere talen) https://home.fsw.vu.nl/tg.van.tilburg/manual_loneliness_scale_1999.html
 • Succesfactor: Zelfreflectie, delen, connectie maken met emoties
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Als Mariano vastzit in negatieve gedachten, tekent begeleider Juan een ‘probleemboom’ op een vel papier. Dat blijkt het begin van een levensveranderend én liefdevol inzicht.

Mariano leeft op straat in Palma de Mallorca. Als hij de mogelijkheid krijgt om aan het Housing First-programma deel te nemen in Inca, een stad op 1,5 uur rijden van Palma, twijfelt hij geen moment. Hij pakt zijn spullen en vertrekt naar zijn nieuwe huis. Ondanks Mariano’s lef, vraagt de verhuizing veel van hem. Zijn nieuwe omgeving leren kennen, dagelijks met het openbaar vervoer naar Palma reizen, nieuwe vriendschappen opbouwen…

Orde in de chaos

Als begeleider Juan bij hem langskomt, klaagt Mariano veelvuldig over zijn problemen. Vol negativiteit vertelt hij over schulden, eenzaamheid en alcoholgebruik. Hij kan maar moeilijk uit deze negatieve gedachtegang komen. Juan probeert orde in de chaos te scheppen en tekent een probleemboom op een papier. Een probleemboom is een handig middel om inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van problemen. Deze werkvorm kan ook worden ingezet als doelenboom. Wat moet er veranderen om doelen te bereiken en welke positieve gevolgen heeft dit? De probleemboom helpt Mariano om overzichtelijk te krijgen in problemen die in zijn leven spelen. Vervolgens wordt ieder probleem voorzien van actiepunten: wat kan Mariano doen om de problemen op te lossen (en doelen te bereiken)?

Feel the love

Eenzaamheid blijkt een van de grote problemen in Mariano’s leven. Hij voelt zich niet geliefd en heeft geen contact met zijn familie. Mariano lijdt hieronder. Juan vraagt hem om de Loneliness Scale van John Gierveld in te vullen. Mariano komt zelf tot het inzicht dat hij enorme behoefte heeft aan affectie. ‘Een leven zonder liefde is zinloos voor mij’, concludeert hij. Mariano formuleert een nieuw levensdoel: het verkrijgen- en voelen van liefde. Hij maakt een plan van aanpak om daarmee aan de slag te gaan.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account