Het verhaal van een cliënt: Van eenzaamheid naar verbinding

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Vanuit mijn eigen huis sociale contacten verder opbouwen
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Wat een geluk! In een eigen huis wonen met vriendelijke buren! In het begin was ik bang om veroordeeld te worden, maar ik ben geaccepteerd en ik voel me op mijn gemak om met hen te praten.
Eenzaamheid thuis is nu mijn uitdaging. Om alcoholgebruik te vermijden ga ik niet meer naar bepaalde plaatsen.

Ik hou van planten, en mijn huis staat vol met planten. Planten die anderen me hebben geven of die ik zelf gevonden heb. Het kost tijd om samen met anderen mijn woning in te richten. Ik ben gelukkig erg handig.

Het gevoel van eenzaamheid

Vanaf het moment dat ik in mijn huis ben gaan wonen ervaarde ik een gevoel van eenzaamheid. Wanneer ik in de verleiding kwam om te drinken erkende ik dat de strijd tegen deze verleiding er altijd zal zijn. Maar deze strijd zal mij nu vooral veel brengen, net zoals het praten en omgaan met mensen mij veel brengt i.p.v. dat ik dat ervaar als een strijd.

Toen ik net in mijn huis woonde ervaarde ik een soort gedwongen eenzaamheid. Ik kon kiezen; het was of het gevoel van eenzaamheid of ik ging weer drinken. In de eerste paar maanden heb ik veel tijd tussen vier muren doorgebracht.
Ik voelde me 's nachts eenzaam. Ik was gewend aan het constante lawaai van de plek waar ik op straat woonde.
Ik dacht ook dat mijn kinderen meteen terug zouden komen, en dat ze vanaf het begin af aan meer bij mij zouden zijn. Dat was niet het geval en dat bracht me een beetje uit balans.
Ik was bang dat de verveling me zou opeten van binnen en ik weer in mijn oude gedrag zou vervallen. Maar ik had ook het gevoel dat ik dat niet meer was. Bovendien schaamde ik me ineens voor wat de buren dachten, nu ik opeens zelf een buurvrouw was.

Ik had hetzelfde bij Nela en Juan, mijn persoonlijk begeleiders, want ik kon hen niet teleurstellen. Het was een mengelmoes van allerlei gedachtes en emoties.

Mezelf opnieuw ontdekken

Ik begon mijn werkelijke behoeften in mijn nieuwe leven opnieuw te ontdekken en realiseerde me dat de straat en de alcohol veel van me hadden afgenomen zonder dat ik dat zelf doorhad. Ik was opnieuw geïnteresseerd in mezelf en in het plezier van dingen die ik leuk vond. Maar ik realiseerde me ook dat ik daarvoor wat geld nodig had ook al was het niet veel. Ik moet zeggen dat de TRANSPORTBONUS die verandering heeft gemarkeerd. Het geeft me de vrijheid om te bewegen waar ik wil. Soms ga ik gewoon naar het winkelcentrum om te wandelen en dat past bij me. Trouwens, ik kan mijn dochter zien bij haar schoonmoeder en gaan wandelen.
Ik heb de aanvraag voor de IMV (uitkering) gedaan en zodra ik deze volledig heb gekregen (momenteel ontvang ik 90 euro/maand minus de bijdrage aan het programma), zal ik me onafhankelijker voelen. De studiebeurs is prima, maar ik wil mijn eigen geld om mijn kinderen uit te kunnen nodigen om vaker te komen eten, kleren voor mezelf kopen en de dingen doen die iedereen zou doen.

De verbinding aan gaan

Nu ken ik steeds meer mensen in de buurt waar ik woon. Ik krijg steeds meer een band met de mensen om mij heen. Dat gaat heel goed, ik denk doordat ik mezelf ben. Eerst schaamde ik me, maar nu wissel ik telefoonnummers uit met de buren en ze vragen me oprecht hoe het met me gaat.
Het hebben van honden heeft me veel geholpen en het praten met mensen in de buurt die ook een hond hebben. We bouwen beetje bij beetje steeds meer een band op. Ik was erg rusteloos en wilde alles tegelijk, maar dingen kosten tijd...

Ik heb nu vooral buitenhuis geprobeerd vrienden te maken. Mijn huis is mijn eigen veilige plek. Ik wil maar weinig mensen in mijn huis laten nu ik een eigen huis heb.
Dat is alleen als ik de deur niet meer uit kom om met mensen te praten. Dan is de supermarkt kassiere zo gek om naar mijn huis te komen. En onlangs belde een buurman me om me met de auto te brengen om boodschappen te doen, en ik vond het geweldig!!

En met mijn kinderen gaat het langzaamaan steeds beter. Ik zie mijn dochter vaker. Dit is te danken aan mijn schoonzoon, die lief is en aandringt op contact tussen mij en mijn dochter. We gaan dan uiteten of wandelen. Met mijn zoon is het een beetje anders, maar ook hem zie ik af en toe. Meestal zie ik hem samen met zijn partner. Ik denk dat ik nog dingen uit het verleden met mijn kinderen moet regelen. Daarom is een van de dingen die ik wil doen zodra ik de hulp krijg, een heel weekend met ze gaan kamperen en tijd met hen doorbrengen en kijken wat er gebeurt.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account