Verhaal verteld door Juan, frontline worker; Zonder liefde kan je niet leven

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: De Probleemboom als hulpmiddel om aan problemen te werken en deze op een juiste manier te identificeren.
 • Hulpmiddelen: Motiverende gespreksvoering Probleem boom De schaal van eenzaamheid van Jon Gielverd
 • Succesfactor: Zelfreflectie, delen, emotioneel verbinden
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Mariano besluit deel te nemen aan het Housing First-programma in een van de huizen in INCA, een stad in de buurt van Palma de Mallorca. Deze beslissing houdt in dat hij moet verhuizen uit de stad waar hij altijd heeft gewoond; de stad Palma.
Zijn doel was om, waar dan ook, aan het programma deel te nemen om op die manier van de straat te komen.

Voor Mariano betekent dit dat hij zich moet aanpassen aan de nieuwe plek, met het openbaar vervoer moet reizen en weg moet uit zijn vertrouwde omgeving en bij de mensen die hij kent. Dit alles in combinatie met de angstige depressieve stoornis waar hij tot op de dag van vandaag mee kampt. Hij zal de stad moeten leren kennen, de aanwezige hulpbronnen moeten leren ontdekken en nieuwe vriendschappen moeten opbouwen.

Mariano komt over als een attent persoon, zeer zelfdestructief met een laag zelfbeeld en zonder zelfmedelijden. Mariano's sterke punten zijn dankbaarheid, vrijgevigheid, intelligentie, humor en gevoeligheid.

Het inzetten van de Probleem Boom

Meerdere factoren beïnvloeden het dagelijks leven van Mariano. Economische afpersing, schulden, fysiek geweld, gebrek aan een functioneel ondersteunend netwerk, enz.
Mariano wordt omringd door gebruikers van alcohol en andere middelen. Dit beïnvloedt hem negatief aangezien hij zelf een gebruiker is van alcohol en benzodiazepinen.
Tijdens een van de bezoeken aan Mariano wordt hem, ondanks zijn ongeorganiseerde spraak, hij op dat moment vol negativiteit zat en gefocust was op de problemen van zijn leven, de "Probleem boom" aangeboden. Als een hulpmiddel om aan zijn problemen te werken en deze op een juiste manier te identificeren. Deze tool hielp hem om alle problematische percepties over zijn leven te doorbreken en acties te bedenken om deze stuk voor stuk aan te pakken.

Het gevoel van eenzaamheid

Een van de gesignaleerde problemen is eenzaamheid. Voor Mariano gaat dit om het zich niet geliefd voelen en geen contact hebben met zijn familienetwerk (hij is gescheiden, heeft kinderen en heeft een broer). Het geeft blijk van een grote behoefte die hij heeft om affectie te geven en te ontvangen. Het gaat vooral om de behoefte aan fysiek contact (niet van seksuele aard), communicatie en onderlinge relaties.
Het invullen van 'de schaal van de mate van eenzaamheid' weerspiegelt een ernstig gevoel van eenzaamheid. Dit wordt ondersteund door zijn betoog dat het leven zonder liefde zinloos is en dat hij niemand heeft om van te houden. Dit is een van de dingen waar Mariano de grootste onvrede over heeft in zijn leven is.

Identificeren van de zin van het leven

Mariano weet zelf te concluderen dat de eenzaamheid die hij ervaart draait om de afwezigheid van liefde. Deze conclusie stelt Mariano in staat om voor hem de zin van het leven te achterhalen, namelijk om 'liefde te voelen' en het stelt hem in staat zijn om een actieplan vorm te geven om dit te bereiken.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account