Van uitstel komt GEEN afstel

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Door uitstel en beloning klant motiveren en in zijn kracht zetten.
 • Tijdsinvestering: 1 uur per week
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: cadeaupapier, linten, een doos nougat
 • Succesfactor: Enthousiasme, oprechte aandacht, cadeautjes
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Op 18 maart belt woonbegeleider Marije aan bij haar klant Matthy. Ze heeft een tasje met gebak in haar hand. Matthy is jarig en Marije toevallig ook. De zon schijnt, dus ze lopen meteen door naar het balkon. Een licht briesje waait langs de flat, maar het zitje is beschut. Ze praten over de dingen die Matthy de afgelopen tijd heeft meegemaakt. Op het tafeltje ligt Marijes dichtgeklapte laptop. Die gaat vandaag niet meteen open. Een hondje steekt zijn kop om het schot, dat het balkon van Matthy scheidt met dat van de buren. “Kom maar,” zegt Matthy. Dan tegen Marije: “Ik pas af en toe op hem.” Hij lacht. “Zijn baasje is nog leuker.”
“O, echt?” lacht Marije geheimzinnig. “Vertel eens?” informeert ze nieuwsgierig. Ze praten enthousiast verder over Matthy’s interesse in zijn buurvrouw.

Weet je nog, de formulieren?

Als het gebak op is begint Marije er toch maar over. “Weet je nog de vorige keer? Toen zijn we niet toegekomen aan het invullen van de evaluatieformulieren van de Krachtgerichte Basismethodiek.” “Maar misschien is dit weer niet het juiste moment,” zegt Marije er meteen achteraan. Ze denkt even na. “Ik stuur het wel naar je op.” Matthy is zelfstandig genoeg om het in zijn eentje in te vullen. Bovendien schijnt de zon zo fel dat werken op de laptop helemaal niet handig is. “Da’s goed,” zegt Matthy.

Nougat om de pijn te verzachten

Dezelfde week verstuurt Marije het pakketje samen met een platte doos nougat in cadeaupapier.

Op een bijgevoegd vel papier staat:

Hallo Matthy,
Joepie een berg met huiswerk! Ik heb je er maar iets lekkers bij gegeven om de pijn te verzachten. Neem een lekker bakje koffie en binnen een uur ben je er sowieso weer vanaf. Ruim voor de deadline ontvangt Marije de ingevulde formulieren weer terug. De antwoorden zijn uitgebreider dan de vorige keer. Misschien omdat er niemand op zijn vingers mee keek. De volgende evaluatie staat een halfjaar later gepland. Marije maakt weer een pakketje in een envelop, met chocola dit keer.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account