Anders solliciteren kan ook!

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een sollicitatiegesprek voeren aan de hand van het Discus/HF DNA
 • Tijdsinvestering: 2 uur
 • Kosten: gratis
 • Hulpmiddelen: A3 papier, viltstiften
 • Succesfactor: De persoonlijke gesprekken
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Voorheen volgde de sollicitatiecommissie de klassieke methode. Jaap en zijn vier collega’s zaten achter een lange tafel tegenover een kandidaat. Eerst vragen over de brief en het CV. Daarna wat dieper op de zaken ingaan en tot slot: “Heb je zelf nog vragen?” Dat was het. Soms maakte een nieuwe collega het niet waar in de praktijk: wel een goede sollicitant, geen goede woonbegeleider. Andersom gebeurde ook. Een huidige collega werd twee keer afgewezen en stuurde bij de volgende gelegenheid toch weer een brief. Ze werd aangenomen en bleek een geweldige woonbegeleider.

Kleine zithoekjes

Het zit Jaap niet lekker.
Hoe kom je erachter hoe een sollicitant echt is? Een kandidaat moet straks klanten helpen als zichzelf, per slot van rekening.
Vlak voor de volgende sollicitatieronde maakt Jaap het zaaltje in orde. Dit wordt een andere bijeenkomst dan anders. Voor het eerst geen lange tafel maar kleine zithoekjes. Boven elk hoekje hangt Jaap een A3-vel. Daarop staat een van de gedragingen richting klanten die woonbegeleiders van Discus belangrijk vinden, samen het DNA van Discus.*
• Passie
• Betrokkenheid
• Gelijkwaardigheid
• Flexibiliteit
• Creativiteit
De laatste twee, Verleiding en Feest, krijgen geen eigen hoekje, want er zijn maar 5 commissieleden.

Een op Een gesprek over een DNA streng

De start is gezamenlijk. Na het openingspraatje neemt Jaap plaats bij de waarde gelijkwaardigheid. Eén voor één komen de kandidaten bij hem langs, onvoorbereid, want niemand was op de hoogte vadeze vorm. Hij praat met ieder van hen over wat gelijkwaardigheid betekent in hun leven. Annejet, een jonge vrouw van 24 jaar, vertelt over haar broertje. Die zit in een rolstoel. “Als ik met hem wandel,” zegt ze, “spreken mensen altijd mij aan, nooit hem. Dat vind ik heel vervelend.” Jaap is tevreden: het gaat niet over werk, maar over het echte leven. Aan het eind van de middag komt de sollicitatiecommissie bij elkaar. Ze discussiëren. Uiteindelijk nemen ze niemand aan, want geen van de kandidaten krijgt vijf stemmen. Wel zijn ze eensgezind over deze vorm van solliciteren: die komt terug.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account