Bedankje met een logo

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een score markeren met een persoonlijk cadeau
 • Tijdsinvestering: 1 uur
 • Kosten: 50-100 euro
 • Hulpmiddelen: Aandacht voor gezamenlijke inspanning
 • Succesfactor: Persoonlijke aandacht
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Martin is sinds kort manager en heeft een nieuw verzuimbeleid geïntroduceerd, of eigenlijk een geen-verzuimbeleid. Iemand kan wel ziek, zwak of misselijk zijn, maar blijft verantwoordelijk voor de eigen werkzaamheden. Op een maandagochtend, niet lang daarna, gaat de telefoon. “Ik ben wezen barbecueën gisteren,” hoort hij Toon zeggen. “Blijkbaar was het vlees niet helemaal gaar, want ik heb buikloop. Vind je het goed als ik tot twaalf uur in mijn bed blijf? Dan klap ik daarna mijn laptop open en doe ik de meest noodzakelijke dingen. In de loop van de week haal ik de rest van het werk in.” Martin is blij verrast: “Ja Toon, dat lijkt me helemaal in orde.” Martin meldt hem niet ziek bij HVO Querido, de risicodrager van het verzuim binnen Discus.

De 0,0% Score

In de periode daarna vindt een omslag plaats. Mensen melden zich niet meer ziek, net als Toon, maar stellen alles in het werk om bij ziekte hun werk zo goed mogelijk te laten doorlopen. In ruil daarvoor knijpt Martin af en toe een oogje dicht. Als een collega met jonge kinderen, een paar uur voor haar baby’tje nodig heeft, mag ze thuisblijven. Ook zij regelt met collega’s dat het werk door loopt. Het nieuwe beleid heeft succes. Er zijn niet langer extra hulptroepen nodig om het werk van zieke collega’s over te nemen. Als de datum nadert waarop de ziektecijfers bekend worden gemaakt, heeft nog geen enkele klant noemenswaardige problemen ondervonden van het nieuwe verzuimbeleid. Op een middag schuift Martin na de lunch aan achter een bureau op het kantoor aan de Johan Huizingalaan. Hij opent zijn mail. Het bestand met resultaten over medewerker-tevredenheid verschijnt in de inbox. Die zijn heel erg goed. Een van de indicatoren is verzuim. De score op zijn afdeling is 0,0%.

Euforie

Met verhoogde hartslag loopt Martin trots door het gebouw, op zoek naar mensen uit zijn team. Hij kan niet wachten ze het nieuws mede te delen. Hij spiekt door raampjes van vergaderruimten. Overal besprekingen. Na nog een vruchteloos rondje stapt hij eindelijk een kamer binnen waar een paar van ‘zijn mensen’ overleggen. “Kan ik even storen?” glundert hij. “De cijfers zijn bekend!”

Bedrukte M&M's

Een paar dagen later is de eerste euforie gezakt. Maar Martin wil zijn teams nog wel bedanken. Hij bestelt m&m’s met het logo van Discus via internet en schrijft voor iedere medewerker een kaartje. De M&M’s en het kaartje legt hij in de postvakjes van de
medewerkers van zijn teams.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account