Een ABC van emoties

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Woorden leren geven aan emotie en gevoel door het creëren van een persoonlijk emotie-alfabet.
 • Tijdsinvestering: 2 uur
 • Kosten: 0-15 euro
 • Hulpmiddelen: Optioneel: pen en papier of een letterbord voor het visualiseren van het alfabet Optioneel: het spel Pim Pam Pet. Oftewel: Tell me-quiz, Denk Fiks / Fix , Pensad Pronto!, Pensate Rapidamente!, Pensez Vite!
 • Succesfactor: Emotionele zelfanalyse, emotionele expressie, bewustwording, het verschil weten tussen eenzaamheid en alleen zijn.
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Door jaren van therapie drukt Manuel zich uit in psychologische taal. Zijn DSM-diagnose kent hij uit zijn hoofd, maar hoe voelt hij zich nou echt? Dát is lastig te verwoorden. Samen met begeleider Carolina gaat hij aan de slag met een persoonlijk emotie-alfabet.

Praten over gevoelens

Iedere keer als Carolina en Manuel elkaar ontmoeten, vertelt Manuel hoe eenzaam hij zich voelt. Manuel wil graag praten over zijn gevoelens, maar vindt het tegelijkertijd lastig daar woorden aan te geven. Hij gebruikt hiervoor veelal psychologische taal. Een taal die hij heeft opgedaan in therapietrajecten en door verschillende klinische diagnoses. Het lukt Manuel niet te omschrijven welke emotionele behoeften hij heeft.

De ‘c’ staat voor…

Samen met Carolina gaat Manuel aan de slag met het verwoorden van zijn emoties. Dat doen ze aan de hand van het alfabet en het spel Pim Pam Pet. Carolina draait aan het wiel van het spel, zodat er een letter verschijnt. ‘De ‘c’ staat voor…?’, vraagt Carolina. ‘Chagrijnig’, antwoordt Manuel. Vervolgens praten ze over wat chagrijnig zijn voor Manuel betekent. Iedere week behandelen de twee een paar letters, tot het hele alfabet is gevuld. Soms bedenken ze meerdere woorden bij één letter.

Verbinding

Carolina merkt dat het Manuel steeds vaker lukt om uit te leggen hoe hij zich voelt. Hij blijft weg van vage termen of generalisaties en hij geeft zijn behoeften aan. Hoewel het emotie-alfabet niet specifiek is gericht op het tegengaan van gevoelens van eenzaamheid, heeft Manuel hierdoor wel geleerd wat het verschil is tussen eenzaam voelen en alleen zijn. Bovendien kan hij door zijn verrijkte vocabulaire makkelijker communiceren. Manuel weet nu wat hij écht wil zeggen. Dat brengt een gevoel van verbinding tot stand.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account