Een creatieve deal

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een klant motiveren door een nieuwe woning te beloven.
 • Tijdsinvestering: half uur per week
 • Kosten: < 10 euro
 • Hulpmiddelen: Klittenband stroken, figuurtjes en een a-3 vel
 • Succesfactor: Beloning in de vorm van een nieuwe woning
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Tessa begeleidt Wally sinds een jaar. Wally voelt zich al langer niet op zijn plek in de buurt. “Ik zou graag willen verhuizen,” mijmert hij op een dag. Tessa denkt na. Ze heeft wel andere dingen aan haar hoofd dan het zoeken van een nieuwe woning. Volgens haar heeft Wally meer baat bij minder drugsgebruik, een betere financiële huishouding en intensiever contact met de buren. Toch besluit ze hem te helpen. “Als jij stappen maakt op mijn aandachtspunten,” belooft ze, “zorg ik dat je een nieuwe woning krijgt.” Wally gaat akkoord.

Klittenbandstroken aan de muur

Tijdens het volgende huisbezoek schrijft Tessa op een groot A3-vel onder elkaar: drugs, financiën en contact buren. Daarachter plakt ze drie stroken klittenband. Onder de stroken komt een schaal te staan, van 0 tot 100. Met klittenbandfiguurtjes kunnen
ze de komende weken aangeven hoe het gaat. Dat doen ze samen tijdens de huisbezoeken van Tessa. Een score van honderd is misschien niet realistisch, maar zeventig of tachtig moet lukken.

In gesprek met de buren

In de weken daarna bespreekt Wally hoe het gaat met zijn drugsgebruik: het is afgenomen! Ook krijgt Tessa nauwelijks verzoeken om extra geld. Iets wat normaal gesproken regelmatig gebeurt. Tot slot hebben ze samen een gesprek met de buren. “Als er wordt geschreeuwd op straat doen we een melding bij de woningbouwvereniging,” geven zij aan. “Maar verder hebben we niks tegen Wally. We zijn tevreden met hem als buurtbewoner.” Dat is fijn om te horen, toch wil Wally nog steeds verhuizen.

Verrassend hoge scores

De drie klittenbandfiguurtjes schuiven gestaag op naar rechts. Er zijn al een tijdje geen overlastmeldingen meer geweest. Uiteindelijk kan Tessa eigenlijk niet anders dan een nieuwe woning voor Wally zoeken. Belofte maakt immers schuld. Via een uitzonderlijke ruilconstructie met een andere klant lukt dat. Wally is enthousiast over zijn nieuwe plekje. “Het is een heel mooie woning,” glundert hij. “Ik voel me hier echt thuis.”

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account