Een feestelijk agendapunt

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Collega’s motiveren met andere benadering van een agendapunt
 • Tijdsinvestering: 2 uur
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Foto’s van klanten op hun dagbestedingsplek
 • Succesfactor: De Foto's!
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Tijdens het teamoverleg is Jelijn degene die het onderwerp dagbesteding aansnijdt. In lijsten noteert ze hoeveel klanten hebben gewerkt, gesport of anderszins actief zijn geweest. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk klanten een structurele dagbesteding hebben. Jelijn vraagt bijvoorbeeld: “Hoe lang is klant X al uit detentie? Kan zij al iets doen? Hoe gaat het met de dagstructuur van klant Y?” Dan discussiëren ze daar even over. Haar collega’s zien dit agendapunt een beetje als een verplicht nummer. Daar kom ik weer met mijn dagbesteding, denkt Jelijn wel eens. Ze voelt zich een soort politieagent die haar collega’s moet controleren.

De dagbestedingskubus

De volgende keer gaat ze het anders doen. Jelijn koopt kubussen ter grootte van een hand, voor vijf euro per stuk. In elke zijkant zit een gleuf zodat je er een foto in kunt schuiven. Ook koopt ze gekleurde ronde stickertjes. Drie weken voor het volgende teamoverleg heeft elke collega een kubus en een paar velletjes stickers thuis. Jelijns opdracht is: Doe van elke klant een foto in de kubus en plak er een sticker bij: een groene als het goed gaat met de dagbesteding, een gele als het redelijk gaat en een rode als het slecht gaat. Noem ook twee verbeterpunten.

Filmpje uit Polen

Tijdens het volgende overleg is dagbesteding een vrolijk agendapunt. Vooral de foto van een lachende klant die aan het
afwassen is werkt sfeerverhogend. Eén van de collega’s is op vakantie. Zij kan er niet bij zijn. Toch stuurt ze vanuit Polen een
filmpje waarin ze haar kubus presenteert. Het is leuk om naar de verhalen achter de foto’s te luisteren en om ze te vertellen. Dat is fijn. Daarnaast heeft Jelijn haar lijsten sneller op orde, want er is uitgebreider nagedacht over verbeterpunten.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account