Kaartje op de schoorsteenmantel

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: een gepersonaliseerd kaartje maken als markering van een bijzonder moment
 • Tijdsinvestering: 1 uur per week
 • Kosten: < 10 euro
 • Hulpmiddelen: fotocamera, ontwerprogramma
 • Succesfactor: visualisatie van gedane arbeid
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Marije is net in dienst bij Discus. Haar nieuwe collega’s hebben gewaarschuwd: “Je eerste klant is altijd pittig. Ga er maar van uit dat dit veel tijd gaat kosten.” Op kantoor praat ze met Matthy. Hij is rond de 50 jaar oud en verslaafd aan harddrugs. Hiervoor woonde hij in 24-uursvoorzieningen, de gevangenis en allerlei tijdelijk adresjes. Nog nooit in een eigen huis.

Samen naar de Ikea

De eerste uitdaging is het inrichten van de woning, maar opvallend genoeg hoeft Marije vrijwel niks te doen. Eén keer belt Matthy met een vraag, maar hij gaat zelf aan de slag met klussen en meubels kopen. Via een vriendje bij de kringloop regelt hij dat alles bij hem thuis komt. Marije is verbaasd: Is dit nou woonbegeleiding, vraagt ze zich af. Ze focust zich dan maar op het leuke deel van haar nieuwe baan: ze gaat samen met Matthy naar de Ikea. Daarnaast wil ze Matthy een groot compliment geven. Marije heeft grote bewondering voor zijn zelfstandige optreden. Thuis maakt ze een kaart met foto’s van voor en na de woninginrichting. Op de laatste foto zit Matthy met zijn armen wijd uitgespreid op een gloednieuwe tweedehands bank. Ze schrijft: Geweldig hoeveel werk je al hebt verricht in de woning. Dat je er nog lang van mag genieten!

Dagbesteding

Marije en Matthy zijn maatjes. Regelmatig wandelen ze samen door het Amsterdamse bos, terwijl Matthy haar vertelt over zijn
rumoerige leven. Zo af en toe geeft Marije hem een duwtje in de rug. Als hij bijvoorbeeld een paar weken niet veel heeft gedaan overdag, gaat ze bij hem langs. “Is het niet eens tijd om…” Matthy knikt. “Ja, je hebt wel gelijk. We zien wel even.” In de week daarna gaat hij bij het wijkcentrum langs. “Kan ik wat voor jullie betekenen?” Hij maakt een afspraak en kan kort daarna als conciërge aan de slag bij het wijkcentrum. Hij wijst bezoekers de weg. Het gaat goed met Matthy. Marijes kleine zetjes zorgen er telkens voor dat hij snel in actie komt. Maar eigenlijk zijn ze niet eens nodig. Ook zonder haar stimulans kiest Matthy zijn momenten om onder de mensen te komen en iets van zijn leven te maken.

Het komt goed

Na verloop van tijd beseft Matthy ook zelf dondersgoed hoe voortvarend het met hem gaat. Het kaartje van vlak na de verhuizing staat nog steeds op zijn schoorsteenmantel. Misschien helpt die hem om zich te realiseren dat hij inmiddels volledig zelfstandig opereert. Vroeger zei hij daar niet zo veel over. Nu wel. Als Marije vraagt: “Is het tijd om op te ruimen?” kijkt hij haar aan en zegt: “Nee Marije het komt wel, het komt goed.”

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account