De bierkalender

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een klant helpen met zijn verslaving en budget met behulp van een bierkalender
 • Tijdsinvestering: 1 uur per week
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Magneetbord, magneten in vorm van bierpullen
 • Succesfactor: visueel maken van alcoholgebruik, FUZZY-methodiek
score:

9,7

 • Creativiteit :

  10
 • Haalbaarheid :

  10
 • Resultaat :

  9
 • Totaal :

  9,7

In de 36 maanden dat André inmiddels zonder vaste verblijfplaats zit, zwerft hij tussen verschillende overnachtingsplekken. Het contact met zijn ex-vrouw en kinderen is al een tijdje verbroken. Soms slaapt hij in een passantenverblijf. Eén keer sluit hij zich aan bij een christelijke beweging, waar onderdak wordt verleend in ruil voor deelname aan een programma van vroeg opstaan, geheelonthouding en bidden. Meestal slaapt hij op straat, ergens in Amsterdam.

Een eigen huis

Maar geen onderdak hebben, dat is het echt niet. Vooral niet in de winter. Als André van iemand in het daklozenwereldje hoort
dat Discus woningen ‘uitdeelt’, laat hij weten dat hij dat ook wil. Helaas voor hem behoort hij niet meteen tot de uitverkorenen.
Gefrustreerd laat hij Discus weten wat hij daarvan vindt. Niet veel goeds. Een manager van Discus nodigt hem uit op kantoor. Ze bespreken nogmaals de procedure maar ook de manier van omgang met elkaar. De kou is uit de lucht. André wacht verder geduldig en vertrouwt er dan maar op dat het goed komt. Een tijdje later krijgt hij de sleutel van een woninkje in Amsterdam-West.

De bierkalender

De eerste dag in het nieuwe huis is Juwe zijn woonbegeleider. Ze helpt hem onder andere met de financiën, al is er niet veel om te beheren. André heeft schulden bij verschillende instanties, stammend uit de periode dat hij op straat leefde. Zijn inkomen wordt beheerd door een budgetbank. Elke maandag krijgt hij van hen 35 euro uitgereikt. Het gebeurt dan ook wel eens dat André niet uitkomt met zijn geld. Juwe vraagt hem waar dat aan ligt. Een flink deel gaat op aan bier, halve liter blikken Gulpener Gladiator. Hoeveel precies is onduidelijk. Daarom introduceert Juwe de bierkalender. Ze koopt een bord waarop de dagen van de week gedrukt zijn. Met magneetjes - in de vorm van bierpullen - kan Andre aangeven hoeveel blikken hij drinkt.

Controle

André begint met het volgende schema: 4-4-3-3-2-2-2. De eerste dagen van de week drinkt hij meer dan de laatste, simpelweg omdat het geld opraakt. Na een tijdje zit hij op het schema: 3-3-3-2-2-2-1. In de toekomst wil hij de vrijdag, zaterdag en zondag nog verder naar beneden brengen. Hoeveel hij precies drinkt is niet eens de hoofdzaak. Het is belangrijker dat hij er meer controle over heeft gekregen. Dat voelt goed.

Een jaar later woont hij daar nog steeds. Dat is ontzettend fijn. Zijn huis wordt inmiddels weer regelmatig bezocht door mensen uit de gebruikerswereld. In die zin is er weinig veranderd. Wel woont hij nu in een flat waar dik beton het meeste geluid tussen de muren houdt. En in een buurt waar overlast minder bijzonder is. De vooruitzichten op het behouden van de woning zijn goed.

yutube image youtube play icon
Isayas: "Housing First is mijn redding geweest".
Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account