Het Kattenverhaal

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een huisdier als hulpmiddel bij de meest ernstige eenzaamheid en een manier om het contact met familieleden te herstellen.
 • Tijdsinvestering: 0,5 per dag
 • Kosten: 10-50
 • Hulpmiddelen: Katten benodigheden
 • Succesfactor: Mogelijkheid om voor een dier te zorgen
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0
De man van mevrouw Jitka is overleden. Hij zorgde veel voor haar en na zijn dood kon ze niet meer voor zichzelf zorgen. Ze wist niet hoe ze de huur moest betalen, hoe ze eten moest kopen, en uiteindelijk verloor ze haar baan en bleef op straat. Toen begon ze te drinken. Eerst ging ze naar het asiel en toen naar het sociale appartement. Samen met de maatschappelijk werkster begon ze aan schulden te werken en kreeg ze opnieuw contact met haar dochter, die ze tijdens al deze ups en downs had verloren. Jitka had het gevoel dat haar dochter geen interesse meer in haar had. Jitka begon ernstige depressies en angsten te krijgen. Jitka kwam onder de hoede van een psychiater en toen begon Jitka's gezondheid te verbeteren. Ze kwam ook in een psychiatrisch ziekenhuis, waar haar behandeling werd aangepast.

Waarom voel ik mij eenzaam

Maar in het psychiatrisch ziekenhuis begon ze te beseffen dat ze zich vreselijk alleen voelde. Dat alle gevoelens die ze heeft er zijn omdat ze het contact met haar vader, haar dochter, haar zus heeft verloren. Ze was altijd een appartement vol mensen gewend en nu zit ze alleen in een sociaal appartement, praat ze niet eens veel met haar buren en heeft ze geen contact meer met de kerkgemeenschap waar ze vroeger kwam. Haar enige contact was een maatschappelijk werker. Ze verloor haar contacten door een depressie. Jitka was bang voor mensen, voor wat ze zouden zeggen als ze erachter zouden komen dat ze dronk en dat ze op straat was en dat ze in een sociale flat woonde. Ze zag het als een stigma en een mislukking in het leven. Ook had ze veel misverstanden met haar familie, wat Jitka zo interpreteerde dat ze iedereen al tot last was en met niemand meer wilde praten. In feite plaatst ze zichzelf buiten contact met andere.

Hoe kom ik aan een kat

Jitka wilde een dier in het appartement hebben zodat ze daar niet alleen zou zijn, dus de maatschappelijk werkster dacht na over hoe ze een kat kon krijgen. In het begin wilde Jitka kat uit het asiel om een ​​kat te helpen die net zo verdwaald was als zij, ze dacht dat ze veel gemeen zouden hebben. De eigenaar van het asiel heeft de kat uiteindelijk echter niet aan Jitka toevertrouwd. Maar de maatschappelijk werker had een kennis wiens kitten kittens baarde. Onder de kittens was een vrij jongetje, die Jitka uiteindelijk kreeg. Er waren wat pijnen uit het verleden in Jitka's relaties, haar vader vond een vriendin, haar dochter vond een vriendje en Jitka was bang dat haar dierbaren niet veel tijd meer voor haar zouden hebben. Maar onverwachts een kitten krijgen heeft veel geholpen met dit probleem...
3

Contact krijgen met dochter en vader

Jitka begon haar dochter meer te bellen en vertelde haar wat haar ervaringen met het kitten waren. Het was als een brug voor haar - ze hoefde niet te bellen om te vragen hoe het met haar dochter ging, want ze kon het onderwerp van het kitten kiezen en ze kon met haar dochter en vader over het kitten praten. En na verloop van tijd werd dit vergezeld door een regelmatig gesprek over veelvoorkomende onderwerpen. Met de hulp van een kitten werd de relatie hersteld en begon haar dochter haar te bezoeken. Jitka slaagde er ook in om een ​​relatie met haar vader te herstellen - ze begon daar met de kat heen te gaan, omdat haar vader een tuin heeft waar de kat kon rennen. Na verloop van tijd keerde ze terug naar de kerkgemeenschap. Ze had niet meer het gevoel dat ze alleen was, en dat ze niet langer zo'n verloren bestaan ​​was. Ze had het gevoel dat ze al normaal functioneerde, omdat we allemaal een dier hebben, en ze heeft er eindelijk een. Jitka was plotseling gelukkiger, alsof ze verjongd was. Ze besloot zelfs om met een vriendin te gaan wandelen.
Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account