Het profielenspel

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Elkaar helpen met inzicht in het eigen profiel door het profielenspel te spelen
 • Tijdsinvestering: 2 uur
 • Kosten: gratis
 • Succesfactor: Het lef om persoonlijke verhalen te delen
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Vlak nadat Serah is begonnen met werken bij Discus, vraagt haar zorgcoördinator welk profiel* het beste bij haar past:
“Buddy,” zegt Serah. Ze stelt zich vriendelijk op tegenover haar klanten en die vertrouwen haar. Op een dag, een week of twee later, belt een van haar klanten snikkend op met de mededeling dat een familielid is overleden. Serah rijdt meteen naar hem toe. Haar klant zit met snot en tranen in zijn gezicht in het portaal. Ze slaat een arm om hem heen.

Spring maar achterop

Tijdens een teamoverleg spelen Serah en haar collega’s het profielenspel. Waar heeft een klant behoefte aan op dit moment? En hoe matcht dat met het profiel van de woonbegeleider? Ze bespreken ook Serahs rouwende klant. “Hoe heb je hem geholpen?” vraagt een collega. “Ik ondersteunde hem, zodat hij de trap op kwam. Hij zat er helemaal doorheen,” licht Serah toe. “Toen gaf ik hem geld van Discus om bloemen te kopen. Daarna fietste ik met hem achterop naar het station om treinkaartjes te halen voor de reis naar de begrafenis.” Het is even stil in het overleg. “Wauw, jij gaat echt ver,” zegt een collega vol bewondering.
“Je neemt hem bijna letterlijk bij de hand,” concludeert Valerie. “Een buddy zou de taken verdelen, ook al zit een klant er doorheen. Jij bent meer een mama.”

Suf

Serah zet een peinzend gezicht op. Een moeder? Het beeld van een vrouw met kleurtjes in het haar die koekjes staat te bakken, schiet door haar heen. Het sufste van het sufste. Ze wil iemands maatje zijn: even samen een peukie doen. Dat idee.

Samen naar de tandarts

n de weken daarna ziet Serah meer en meer de voordelen in van mama zijn. Sommige klanten hebben nu eenmaal een mama nodig. Ze krijgen het niet eens voor elkaar om op een afspraak bij de tandarts te verschijnen. Voor hen is een buddy niet genoeg, zonder mama redden ze het niet. Als Serah dat beseft is ze trots op haar profiel.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account