Het verhaal van Dhr.László

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een eenzame ​​bejaarde man helpen zijn weg te vinden in een nieuwe woonvoorziening.
 • Tijdsinvestering: 2-4 uur per week
 • Kosten: Geen
 • Hulpmiddelen: Motiverende gesprekken, Bezoeken van instanties
 • Succesfactor: Dhr.László leeft gelukkig en tevreden tussen andere gepensioneerden – hij is niet meer eenzaam!
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

László is 71 jaar oud, maar hij ziet er beslist jonger uit. Hij heeft grijs haar en echt warme bruine ogen.
Precies een jaar geleden verhuisde hij naar het hostel. Hij had twee jaar eerder op straat geslapen. De politie vond hem in een klein dorp in de buurt van de hoofdstad. Ze brachten hem naar Boedapest omdat ze geen plaats konden vinden in het plaatselijke asiel. Toen ik hem voor het eerst sprak, was hij zo bang en wilde hij het asiel verlaten. Kortom, hij is zo stil, maar zijn gezicht toont veel emoties. Zoals hij altijd zegt "oh ik hou niet van chatten, ik ben niet dat soort mensen, ik ben een eenling"

Het omgaan met dakloosheid

Het gebeurde een paar keer dat hij gewoon verdween. Het gebeurde dat hij drie dagen niet in het hostel was geweest. We belden hem en hij zei aan de telefoon: "Ik heb geen geld, ik ben mijn pensioen kwijt, ik breng de nacht door op het station, ik ga niet terug". Hij had geen vliegtuig. Toen hij eindelijk terugkwam, wilde hij niet praten over wat er was gebeurd. We bezochten hem heel vaak en vroegen naar hem. Na een paar maanden begon hij te vertrouwen op de maatschappelijk werkers: van tijd tot tijd verscheen hij op kantoor. Hij is begonnen met het schrijven van een dagboek over zijn leven en heeft het voor ons achtergelaten. Dit was zijn manier van communiceren.

Het zoeken naar oplossingen

We probeerden erachter te komen wat hem gelukkig maakt, want hij verveelde zich altijd. We ontdekken dat hij vele jaren geleden traditionele Hongaarse jassen maakte, dus kochten we een paar dingen om hem opnieuw te laten beginnen.
Tegelijkertijd spraken we vaak over zijn eenzaamheid. Hij wilde echt een partner om zijn dagen beter te maken. We vonden een club voor ouderen in de buurt van het asiel, maar hij was te verlegen om die plek te bezoeken. We zochten zijn familieleden en behalve dat we zijn zus vonden, was die poging niet succesvol. László heeft vier kinderen en heeft contact met een van zijn dochters. Bezoekt haar vaak, maar hij blijft daar nooit te lang, omdat hij denkt, hij stoort daar. We vonden dat hij meer aandacht nodig had, en behandeling, onze opvang past niet bij hem. Ik was bang dat hij het asiel verlaat en terug de straat op gaat.

Het succes

Dus we waren altijd aan het denken hoe we hem daar kunnen laten blijven, wat de beste oplossing is. We hebben in ieder geval een sociale dienst bezocht, voor ouderen. Deze plek is een kleine instelling, in een vertrouwde omgeving. We hadden geluk, want hij kon daar heel snel heen. Nu voelt hij zich beter, omdat hij meer aandacht krijgt, zijn er verschillende programma's voor hem. Hij zei bijvoorbeeld dat hij in een vintage bal danste en dat was heel leuk.
Hij is verantwoordelijk voor de tuin en hij plant bloemen. Hij leert de anderen Hongaarse jassen maken. Twee jaar later moet hij uit de inrichting, dus deze oplossing is tijdelijk. Hopelijk kunnen we hem in de toekomst steunen om dezelfde weg te volgen. Hij zei onlangs dat hij wil dat mensen zijn verhaal lezen. Nu lijkt het erop dat we hem daarbij kunnen helpen.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account