Het verhaal van Sue. Tegen alle verwachtingen in – het winnen van veerkracht!

Hand in

In het kort:

  • Aanpak: Sue was een bang meisje zonder baan, geen familie, geen veilige accommodatie, geen vrienden 11 jaar geleden. Ons doel was om haar op te voeden - haar het soort steun te vinden dat levenslange hulp betekent. Het grootste probleem was dat al haar vrienden en familieleden zich in een zeer slechte situatie bevonden - dus ze was niet eenzaam in het fysieke midden, maar ze miste de echte ondersteunende relatie.
  • Tijdsinvestering: 100uur per jaar
  • Kosten: 0,00
  • Hulpmiddelen: Ondersteuning in gesprekken, ondersteuning door tewerkstelling, ondersteuning in moeilijke situaties en bemiddeling met werkgevers. Gesprekken en bemiddeling 11 jaar geleden had Sue geen sociale steun, werk of een huis. Het doel was om haar te helpen haar leven op te bouwen.
  • Succesfactor: 100 %: Sue kan haar huisvesting en haar baan behouden. De band met haar zoon is aanwezig - haar relatie met niet- roma-kennissen verbeteren.
score:

0

  • Creativiteit :

    0
  • Haalbaarheid :

    0
  • Resultaat :

    0
  • Totaal :

    0

Sue was mijn cliënt in een familie hulpcentrum in Józsefváros, een soort zigeuner ghetto in Boedapest. Ik was haar helper. Later werden wij collega's bij een Maatschappelijke Coöperatie. Wij hebben echt veel tijd samen doorgebracht. Ik heb geprobeerd te betrekken bij veel verschillende soorten programma's, zoals trainingen voor job management.
Sue is een lief, jong meisje. Ik ken haar sinds haar 19e, toen was ze een doodsbang, verbrijzeld meisje dat net van haar kind was beroofd. Ze is nu een serieuze vrouw geworden. Vanwege de gebruikelijke 'ghetto'-levensstijl in de Roma cultuur, beviel ze van haar kind toen ze nog maar 19 was. Ze was niet getrouwd met de vader van de baby. Ze woonden bij de ouders van de jonge vader.

Het begin van een nieuw soort ondersteuning

Het ging slechter en slechter – de vader van Sue’s zoon vond een nieuwe partner – een oudere vrouw met een kind en een huis, waar Alex – de vader van Sue’s zoon – een nieuw leven kon beginnen. Hij trok in bij zijn zoon, dus Sue verliet elk contact met hen. Sue had geen andere keuze dan bij haar 'schoonmoeder' te blijven, die eigenlijk niet meer haar schoonmoeder was. Het was een zeer kwetsbare situatie – Sue had geen inkomen en had geen recht meer om bij hen te blijven. Ze had geen andere keuze dan voor hen te werken - in het huishouden en op hun bedrijf oud papier in te zamelen. Omdat het gezin veel kinderen en kleinkinderen had, was er altijd veel te doen. Ze had geen privéleven en wat nog erger was, ze kon haar zoontje niet zien. Wat nog erger is, is dat de familie schulden had en het leek erop dat ze de flat moesten verlaten waar ze woonden met Sue en met enkele van hun kinderen en kleinkinderen.

Kleine stappen grote veranderingen

Sue besloot er alles aan te doen om haar zoon terug te krijgen. Daarvoor moest ze naar de rechtbank – ze kreeg eindelijk gedeelde zorg – haar zoon logeerde om de week bij haar. Hiervoor had ze een eigen plek nodig. Ze moest verhuizen van de schoonmoeder - naar haar broer. Helaas was zijn leven helemaal niet zo succesvol - hij gaf al zijn geld aan een vrouw die hem verliet. Dus de cirkel begon opnieuw, er was veel schuld opgebouwd op zijn flat, dus moesten ze hem verlaten. Sue had geen plek om haar zoon mee te nemen.... Dat was het moment waarop ze besloot een baan te zoeken. Gelukkig werd er toen met mijn deelname een sociale coöperatie opgericht, KÖSZSZ genaamd. Ik was een van de organisatoren van de coöperatie die zich richtte op het in dienst nemen van kansarme mensen. We besloten een paar verschillende kleine bedrijven te runnen: een schoonmaakbedrijf, een liefdadigheidswinkel en een leer-werkplaats. Gelukkig hebben we de eerste maanden wat financiering gekregen, zodat we vanaf het begin een normaal salaris voor de medewerkers konden betalen. Sue leek erg gemotiveerd. Met haar vriendelijke houding werd ze de favoriet van iedereen. Ze kreeg nieuwe vrienden en nieuwe supporters. Ze was zeer gemotiveerd en zeer succesvol in elk bedrijf. Ze was een hardwerkende schoonmaakster - ze moest leren hoe ze zich in verschillende huishoudens moest gedragen, en dat is gelukt. Ze was erg bedreven in de leer-werkplaats. Maar haar grootste talent was om dingen te verkopen. In de kringloopwinkel werd ze de favoriet van zowel de medewerkers als de klanten. Ze kreeg elke dag nieuwe vrienden en naarmate de winkel steeds populairder werd, groeide haar inkomen met de dag.

Het leven wordt steeds mooier ondanks de ups and downs!

Dus bleef Sue in de liefdadigheidswinkel - het was haar geluk omdat alle andere bedrijven na een tijdje moesten sluiten, behalve de winkel. En bovendien openden ze een nieuwe winkel waar Sue de winkelmanager werd. Het betekende een beter salaris en een veiliger leven. Eindelijk kon ze een appartement huren waar ze haar zoon mee naartoe kon nemen.
Sue's leven zal nooit gemakkelijk zijn. Er zijn altijd problemen. Op een dag kreeg ze een factuur met een enorme schuld – ze kocht geen kaartje voor de metro, dus kreeg ze een boete. Na een paar jaar werd het zo groot dat het vijf jaar lang meer was dan Sue's loon. Maar sinds ze goede vrienden en supporters heeft, is ze nooit meer alleen. Er is altijd iemand die haar helpt. Die keer vroegen ze om betaling op afbetaling, zodat ze kan overleven. En omdat ze het kernlid van de coöperatie wordt, is haar veiligheid gegarandeerd. Dat is hoe sociaal kapitaal problemen kan oplossen - problemen van eenzaamheid en problemen van het bestaan.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account