Amsterdamse parken

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Met geduld, doorzettingsvermogen, aanspreken op eigen kracht een klant stimuleren
 • Tijdsinvestering: 10 uur per week
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: camera, fondsaanvraag, aansluiten, doorzetten
 • Succesfactor: Doorzetten, presentie benadering, krachten klant
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Als woonbegeleider komt Valerie veel bij Luuk thuis. Al gauw blijkt dat hij vrij zelfstandig opereert in het dagelijks leven. Dat gaat goed. Een zorg is dat grote delen van de dag opgaan aan sigaretjes roken en achter de computer zitten.
Valerie nodigt hem regelmatig uit om buitenshuis wat te gaan doen. Tevergeefs. Ze wil hem niet dwingen iets te gaan doen. Aan de andere kant vermoedt ze dat hij wel actiever wíl worden, maar niet weet hóé.

Eropuit

Fotografie is misschien een aanknopingspunt. Als Luuk daarover praat, hoor je meteen dat hij er verstand van heeft en dat het hem interesseert. Valerie nodigt hem uit om samen foto’s te gaan maken in een park, want Amsterdamse parken zijn vertrouwde plekken voor Luuk. Maar nog steeds is hij moeilijk in beweging te krijgen. “Pak je camera, we gaan op pad!” zet Valerie hem uiteindelijk voor het blok. Na die moeizame eerste stap bezoeken ze regelmatig verschillende parken om de natuur, de dieren en de mensen te fotograferen.

In het park

Soms is Luuk onzeker over zijn kwaliteiten. “Ik kan het niet!” klaagt hij op een dag. Valerie benadert hem bijna overdreven positief. Ze kijkt met hem mee en vraagt hem te laten zien hoe hij een foto maakt. Zo krijgt hij langzaam meer vertrouwen.
“In het vervolg wil ik elke week in het park afspreken in plaats van thuis,” zegt Valerie. “Als je meedoet, zorg ik voor een nieuwe camera.” Het huidige digitale cameraatje van Luuk is niet geweldig,maar hij heeft geen geld om een nieuwe te kopen. Via Fonds Bijzondere Noden Amsterdam komt daar verandering in. Valerie regelt een gloednieuwe camera voor haar ‘parkvriend’.

Fotoboek

Luuk heeft geen eigen inkomen. Valerie suggereert dat het maken van foto’s misschien wel een manier is om zelf wat geld te verdienen. Om te laten zien dat het een realistisch streven is, stelt ze voor een selectie van de foto’s samen te voegen in een boek. Via de fotoboekenservice van de Hema maakt ze een eerste exemplaar. Daarna overtuigt ze de Hema ervan om de volgende tien boeken cadeau te doen. Luuk krijgt veel positieve reacties van mensen uit zijn directe omgeving. De tien boeken verkoopt hij voor €10 per stuk. Het feit dat hij met een eigengemaakt product geld heeft verdiend, maakt hem apetrots.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account