Kruistocht voor Isayas

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Anderen betrekken bij een klant om huis te behouden
 • Tijdsinvestering: 4 uur
 • Kosten: gratis
 • Hulpmiddelen: Een blog, briefjes voor in huis, brieven voor buren
 • Succesfactor: discipline, geloof en overtuiging
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Isayas staat altijd klaar om anderen te helpen. Dat is een kwetsbare eigenschap in de harde gebruikerswereld waarvan hij deel uitmaakt. Het huis dat hij huurt via Discus stelt hij vaak ter beschikking aan mensen die drugs gebruiken. Soms overnachten ze bij hem. Viola, zijn woonbegeleider, spreekt hier uitvoerig met hem over. Isayas mag natuurlijk zelf weten wie hij uitnodigt, maar de gevolgen op de lange termijn lijken soms een blinde vlek voor hem. Zoals in het geval waarin hij zijn huis laat gebruiken door een dealer, voor diens zaakjes. In ruil daarvoor ontvangt hij wat cocaïne. De vaste telefoonlijn wordt gebeld als iemand drugs nodig heeft. Als de voordeursleutel ook nog wordt gekopieerd, loopt de situatie uit de hand: de aanloop van bezoekers is te groot.

Handtekeningenactie

Een aantal mensen in de buurt hebben geklaagd bij de politie: over geschreeuw op zondagmiddag, over nachtelijke vechtpartijen en over drugsgebruik. Een buurvrouw is het helemaal zat. Ze start een handtekeningenactie voor huisuitzetting. Vanwege de ernst van de incidenten is de kans groot dat Isayas binnen een paar maanden zijn huis uit moet. Isayas is op de hoogte van de klachten. De buurvrouw heeft het hem persoonlijk duidelijk gemaakt. Hij voelt zich inmiddels zo onwelkom dat hij zich al heeft neergelegd bij een huisuitzetting. Als de buurt hem wegstemt, zal hij wel gaan: terug de straat op.

Het laatste restje hoop

Wat doe je als iedereen het al heeft opgegeven? Natuurlijk staan de buren, de politie en de woningcorporatie in hun recht als ze Isayas uit zijn huis zouden zetten. Maar beseffen ze wat het alternatief voor hem is? Viola besluit actie te ondernemen. Elke dag belt ze hem en drie keer per week staat ze bij hem op de stoep. In gesprekken probeert ze hem te bewegen zich anders op te stellen, bijvoorbeeld tegenover mensen die willen blijven slapen. Ook hangt ze briefjes op: Geen overlast veroorzaken! Viola probeert alle betrokkenen deelgenoot te maken van het leven van Isayas. In een logboek tekent ze samen met hem zijn dagelijkse belevenissen op. Iets dat overlast veroorzaakt in het rood, iets dat vraagtekens oproept in het oranje en de rest in het groen. Zo zijn de problemen tastbaar. En zo komt Viola er ook achter wat Isayas zelf vindt van de overlast. Soms baalt hij ervan, maar ligt het niet binnen zijn mogelijkheden om er iets aan te doen. Daar mag ook aandacht voor zijn.

Meeting

Viola bespreekt Isayas’ situatie individueel met alle betrokkenen. Als kers op de taart organiseert Viola een meeting met buurtbewoners, haar teammanager, haar zorgcoördinator, de contactpersoon van de woningbouwcorporatie, de wijkagent en Isayas zelf. Aan de hand van de blogs schetst Viola nogmaals de situatie en ook de andere aanwezigen doen hun zegje. Tot slot komt Isayas aan het woord. Vooral dat laatste maakt indruk op de contactpersoon van de woningcorporatie, omdat zichtbaar wordt wat zijn intenties zijn. Die zijn goed. Korte tijd later krijgt Viola bericht. Er is een oplossing gevonden die in geen enkele procedure beschreven staat: Isayas krijgt een nieuwe woning aangeboden in Osdorp!

En nu?

Een jaar later woont hij daar nog steeds. Dat is ontzettend fijn. Zijn huis wordt inmiddels weer regelmatig bezocht door mensen uit de gebruikerswereld. In die zin is er weinig veranderd. Wel woont hij nu in een flat waar dik beton het meeste geluid tussen de muren houdt. En in een buurt waar overlast minder bijzonder is. De vooruitzichten op het behouden van de woning zijn goed.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account