Happy face schema

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een klant steunen in zijn/haar afkickproces.
 • Tijdsinvestering: 1 uur per week
 • Kosten: geen
 • Hulpmiddelen: Stiften en papier
 • Succesfactor: Inzicht en steun geven in het afkick proces.
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Ahmed wil stoppen met hasj en wiet roken. “Ik ben 53,” zegt hij. Hij weet dondersgoed dat hij niet oud zal worden als hij zo doorgaat. Hij gebruikt al lang. De eerste keer was in zijn tienerjaren in Iran. Als hij een joint krijgt aangeboden die rondgaat in zijn vriendengroep, neemt hij hem aan. Aanvankelijk gebruikte hij af en toe, later wordt dat structureel. Viola is sinds een maand of twee zijn woonbegeleider. Ze wil hem graag helpen, maar realiseert ook dat het niet eenvoudig zal zijn. Als stoppen al zo lang niet lukt, waarom nu dan wel?

Een vrolijk smsje

Ahmed is bijna altijd vrolijk in gezelschap van andere mensen. Viola besluit haar plan hierop aan te passen. Ze neemt zich voor om tijdens het afkickproces elke dag contact met hem op te nemen, ter motivatie. Daarnaast ontwikkelt ze het happy-face schema. Het is een soort maandkalender, alleen staan onder elke dag drie stipjes. Dat zijn twee ogen en een neus. Op de dagen dat Ahmed geblowd heeft tekent hij er een verdrietige mond onder. Op de andere dagen verandert hij de stippen in een blije lach. “Ik heb vier blije poppetjes op de kalender staan!” sms’t Ahmed in de eerste week. Een veelbelovend begin.
“Wauw, het gaat goed!” stuurt Viola terug. “Vier dagen niet gebruikt, wat bijzonder!” De weekeinden zijn het zwaarst. Alleen thuis zijn, zonder de structuur van de dagbesteding, brengt verleidingen met zich mee. Soms geeft Ahmed daaraan toe.

Een maand zonder drugs

Dan is het zover. Ahmed heeft een maand niet gebruikt. Dat is tientallen jaren niet gebeurd. Reden genoeg om apetrots te zijn! Viola weet de 31 blije poppetjes te bemachtigen en laat de kalendermaand inlijsten. Ahmed ontvangt het kunstwerk als cadeau tijdens een feestje in het park, speciaal voor hem georganiseerd door Viola en haar collega’s. Een jaar later is Ahmed doordeweeks nog steeds clean. Soms blowt hij in het weekend. De fotolijst in de woonkamer herinnert aan een bijzondere
maand.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account