Basket case

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Visuele aanmoedigingen voor een opgeruimd huis!
 • Tijdsinvestering: 1 uur per week
 • Kosten: < 10 euro
 • Hulpmiddelen: Hulpborden met woorden en grote pijlen
 • Succesfactor: Doorlopende herinnering met speelse benadering
score:

10

 • Creativiteit :

  10
 • Haalbaarheid :

  10
 • Resultaat :

  10
 • Totaal :

  10

Wat een puinhoop, elke week weer! De wens om zelfstandig te wonen in een opgeruimd huis had mijn klant wel, maar hij leek de weg naar dit doel telkens weer kwijt te raken in zijn eigen rommel. Zeker geen kwestie van onwil dus. Maar aansporen om op te ruimen alleen bleek niet genoeg. Wat dan wel?

Voor het oprapen

Het vasthouden van informatie bleek lastig te zijn voor mijn klant. Hij had doorlopend behoefte aan wat meer grip en richting, ook wanneer ik er niet was om hem te herinneren aan zijn eigen doelen. Waar begin je? Wat moet waar? Waar gaat het allemaal heen? Het antwoord was eenvoudig en lag voor het oprapen: wegwijzers!

Effectieve puinbestrijding

Samen met de klant maakte ik herinneringen in woord en beeld. Een soort routekaart om de weg naar een opgeruimd huis terug te vinden. "Was? Hier, in deze mand! Post? In het postvakje! Troep? Lekker in de prullenbak! En eens per week de zakken aan de straat!" Zo creëerden we op positieve en speelse wijze een omgeving waarin het snel duidelijk werd welke wegen bewandeld moesten worden, met als hoogtepunt een heuse basketbalring voor proppen papier. Niet dat een wekelijkse herinnering hierna overbodig was, maar samen waren we in elk geval een stuk verder op weg!

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account