Landkaart ademt reisverhalen

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Samen verhalen doornemen
 • Tijdsinvestering: 3 uur
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: isolatiemateriaal, punaises, gekleurde plakletters
 • Succesfactor: Dmv een landkaart samen verhalen doornemen.
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Het contact tussen Marije en Ruud ontstaat in een bibliotheek in Osdorp. Aan een tafeltje tussen de boeken vertelt Ruud dat hij het niet meer ziet zitten. De gaten in zijn huis waar eerst ramen zaten, zijn dichtgetimmerd en hij leeft op vijandige voet met een aantal buurtbewoners.

Housing first

Hij krijgt door Discus een nieuwe woning toegewezen en Marije gaat hem begeleiden. Ruud komt intelligent, maar wat angstig op haar over. Ze luistert vooral. Opvallend zijn de talrijke anekdotes die Ruud over zijn reizen vertelt. Hij is in veel landen geweest en heeft overal mensen leren kennen. Een aantal van hen weet hij nog steeds zeer gedetailleerd te beschrijven. De verhalen die hij
vertelt, leiden vaak tot een moraal of een persoonlijk inzicht. Soms komt Ruud warrig over. Verhaallijnen, landen en tijden
lopen door elkaar. Marije wil graag doorvragen over zijn reizen, maar raakt soms gefrustreerd omdat ze niet weet waar ze moet
beginnen.

Een verjaardagscadeau op maat

In juni, zo vlak voor Ruuds 62e verjaardag, vat Marije het plan op om meer structuur aan te brengen in de levensgeschiedenis.
Met behulp van een stuk isolatiemateriaal, punaises en gekleurde plakletters maakt ze een enorme kaart van Europa die ze Ruud cadeau doet. Zo kan beter gevisualiseerd worden. Ruud bedankt haar hartelijk. Toch toont hij aanvankelijk weinig
initiatief om de landkaart in te richten. Marije neemt het heft steviger in handen. Ze trekt een paar uur uit om verhalen langs te lopen. Ruud vertelt en Marije prikt. Zo wordt de topografie helderder en net zo belangrijk: Ruud begint enthousiast te worden over deze manier van samenwerken.

Trots

De maanden verstrijken en de kaart blijft aan de muur hangen. Als begeleiders bij Ruud over de vloer komen en vragen naar de kaart reageert hij steevast trots. Daarnaast leidt een opmerking bijna altijd tot een positief gesprek. Hoewel, niet elke punaise opent een succesverhaal. Sommige gebeurtenissen zijn ronduit verdrietig. Maar ook dat mag verteld worden.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account