Loopbaanbegeleiding

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: CV-catalogus voor klanten
 • Tijdsinvestering: 1 uur
 • Kosten: < 10 euro
 • Hulpmiddelen: Computer; printer of powerpoint
 • Succesfactor: Klant behoudt regie in begeleiding; altijd match!
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Onze klanten hebben vaak een jarenlang verleden met hulpverleners. Ze hebben ze zien komen en gaan, in alle soorten en maten. Bij instroom in een voorziening kunnen klanten nog nèt aangeven of ze een man of vrouw willen als begeleider. Daarna 'moeten' ze het toch maar gewoon doen met degene die ze toegewezen krijgen. De keuze wordt vóór hen gemaakt, zonder dat klanten daar zelf veel inspraak in hebben gehad. Soms keer op keer weer. En ja, dàt gaat knagen!

Klik hier om te openen

Een goede klik is eigenlijk het halve werk. De relatie tussen begeleider en klant vormt de basis van alles wat we doen. Deze moet goed zijn om samen verder vooruit te kunnen komen! Vertrouwen, wederzijds respect en een gedeelde, positieve blik. Je wilt beiden eigenlijk echt niet zonder! Je zou je daarom af kunnen vragen of de beslissing voor een begeleider eigenlijk wel eenzijdig gemaakt kan worden. Zou het niet helpen als ook begeleiders zich een klein beetje meer openstelden?

Omdenken

Stel je nu eens voor: je zet de klant ècht centraal en laat de keuze voor begeleiding bij hem of haar. Collega's zouden dan als het ware moeten solliciteren om een klant te mogen begeleiden. Zij moeten zich van hun beste kant laten zien. En misschien, in alle eerlijkheid, ook wel hun mindere eigenschappen bloot durven geven. Iedereen is uniek, elke begeleider heeft zijn eigen interesses, methodes, vaardigheden en ervaringen. Een goed idee is om van dit mooie, persoonlijke scala aan begeleiding een echte catalogus te maken. Van papier, of anders met powerpoint. Laat de klant zelf eerst maar eens kiezen en geef daarmee de regie terug. Maak de klant weer koning... Of koningin!

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account