Manuela’s mooie momentenboekje

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een boekje maken om mooie momenten te onderstrepen
 • Tijdsinvestering: 1 uur
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: App om foto’s in polaroidformaat af te drukken
 • Succesfactor: Nadruk op datgene wat goed gaat
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Zeven jaar leeft Manuela inmiddels zonder vaste verblijfplaats. In het begin overnachtte ze nog regelmatig bij vrienden, maar gaandeweg belandde ze steeds vaker in een opvangtehuis. Ze raakt ernstig verslaafd aan alcohol. Om nooit zonder te zitten draagt ze een noodje bij zich een flesje met wodka en sinas. Als Manuela met vier andere daklozen door de stad slentert, ziet ze een oud-collega van het verzekeringskantoor waar ze werkte op de afdeling crediteurenadministratie. Gelukkig heeft ze een pet op haar hoofd. Ze verstopt zich om hem niet te hoeven spreken. Ze is bang dat zo iemand uit haar verleden naar haar toekomt en vraagt: “Hé, Manuela, hoe is het? Wat doe je tegenwoordig?”

Terugval

Uiteindelijk krijgt Manuela een woning via Discus. Ze is dan al een tijdje bezig met afkicken. Wat wil je nog meer? Als ze iets graag wil, helpt Discus haar. Alles is mogelijk. Als ze moeilijke onderwerpen wil bespreken kan ze bellen. Niks is te gek. Toch is Manuela ook ontzettend moe van het leven op straat. Pas als ze voor het eerst ruzie met de buurvrouw heeft, komt het besef dat ze zich begint te settelen. Met de rust komen ook de herinneringen terug aan die zeven weggegooide jaren op straat. Gefrustreerd ligt Manuela wekenlang wakker ‘s nachts. De verleiding om te drinken is groot. Te groot. Eerst drinkt ze af en toe een glaasje. Dan steeds meer en tot slot heel veel op één dag. Na deze terugval is ze boos en teleurgesteld in zichzelf.

Nieuwe posiviteit

Juwe, haar woonbegeleider, focust zoveel mogelijk op positieve dingen, ondanks meerdere terugvallen. “Er is veel negatiefs gebeurd in het verleden, maar je maakt ook nieuwe positieve herinneringen aan,” aldus Juwe. Juwe laat op hun actieplan zien wat ze allemaal gedaan hebben: een gezamenlijke roadtrip naar Noord-Brabant om Manuela’s moeder te bezoeken. Juwe’s collega’s zijn een keer langs geweest om te genieten van een door Manuela gemaakte kerstlunch. Bovendien werkt Manuela als vrijwilliger bij lotgenoten, een hulplijn voor iedereen die te maken heeft met psychische problemen of verslaving. Er bellen regelmatig mensen die dakloos zijn. Manuela geeft tips over hoe je een plekje kan veroveren op straat, hoe je kan overleven.

Nieuwe herinneringen

Veel mooie momenten legt Juwe vast met de camera op haar telefoon. Via een app laat ze een aantal mooie foto’s met bijpassende onderschriften afdrukken in polaroidformaat. Bij de Hema koopt ze stickers die ze samen met de foto’s in een boekje plakt. Tijdens een huisbezoek krijgt Manuela het boekwerk cadeau. Ze is er reuzeblij mee. Op moeilijke momenten is het een geweldig hulpmiddel om even haar gedachten te verzetten. Aan het eind van het boekje zijn er nog wat lege bladzijden. Daar kunnen nieuwe herinneringen worden geplakt.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account