Memory

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een gepersonaliseerd spel maken als cadeau voor een nieuwe collega
 • Tijdsinvestering: 8 uur
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Photoshop om de doos en kaartjes aan te passen
 • Succesfactor: Persoonlijke vragen leiden tot diepere gesprekken
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Als Viola een week in dienst is, komen haar nieuwe collega’s op bezoek. De vijf vrouwen en één man hebben een cadeau voor de nieuwe woonbegeleidster meegenomen. Als Viola het papier verwijdert ziet ze een foto van zichzelf op de bovenkant van een deksel en het logo van Discus. “Wauw, een memoryspel! Speciaal voor mij!? Gaan we het spelen?” Aan het einde van de tocht door het gebouw, is het Valerie en haar collega’s gelukt om zeventien van de dertig deelnemers in de bus te krijgen.

Kaartjes draaien

Op de vierentwintig kaartjes staan twaalf verschillende vragen die normaal gesproken niet iedereen zou stellen tijdens een avondje eten en witte wijn drinken. Nu wel. Wie twee dezelfde kaartjes omdraait mag de vraag beantwoorden. Behalve Viola, die mag altíjd antwoorden. Er zijn heel laagdrempelige vragen, zoals:
• Wat is je lievelingskleur?
• Wat zijn je hobby’s?
• Wat is je lievelingseten?
Maar ook diepere vragen, zoals:
• Wat kan je niet accepteren in het leven?
• Wat doe je als een dakloze je om geld vraagt?
• Wat zou je doen met een miljoen?
Naast pure ontspanning zijn deze kwesties voeding voor de geest van een woonbegeleider. Want het zijn bijna allemaal situaties die voorkomen in de dagelijkse praktijk van Discus. Wat doe je bijvoorbeeld als een klant vraagt: “Het is halverwege de week, maar ik ben door mijn geld heen. Kun je me helpen?”

Eén miljoen euro

De antwoorden zijn soms vergelijkbaar, maar soms ook totaal verschillend. Viola vertelt over haar omgang met dak- en thuislozen:
“Ik geef om iemand te helpen met wat hij nodig heeft, ook als dat drugs is.” Later legt ze uit wat haar strategie is, na het winnen van een miljoen: “Ik ga mijn netwerk af om te kijken of er mensen met schulden zijn. Die krijgen eerst wat.”

Wauw!

Naarmate de uren verstrijken, worden de gesprekken aan de eettafel interessanter. Het gaat over werk of privé, of alles door
elkaar. Over drank en drugs, over het nut van opbouwende kritiek. “Wauw, wat een warm welkom,” denkt Viola als iedereen rond
middernacht de deur uit is, “wat een persoonlijke aandacht. Helemaal wauw!”

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account