Moeder zijn voor dummies

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Moedertipboek maken om iemand een goede zwangerschapsperiode te wensen
 • Tijdsinvestering: 3 uur
 • Kosten: > 10 euro
 • Hulpmiddelen: Online HEMA programma om zelf een boekje te maken
 • Succesfactor: Persoonlijke verhalen van collega’s
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Serah staat tussen haar collega’s in een café in Amsterdam-Oost. Haar wangen zijn rood. Haar buik is enorm, nog eventjes. In haar handen ligt een geel-zwart boek dat ze zojuist cadeau heeft gekregen. Het is gemaakt in de stijl van de Dummies-reeks. Het grote moedertipboek voor Serah staat op de voorkant, alsof het een echt boek is. Waaraan verdient ze dit allemaal? vraagt ze zich af.
Er wordt geproost. “Op je nieuwe levensfase!” O God, wat gaat er straks allemaal gebeuren, denkt Serah. Laatste proost. Ze heft haar appelsap. Morgen begint het zwangerschapsverlof.

Tips

In de weken en dagen voor de bevalling leest Serah regelmatig een verhaal uit boek. Ze leert haar collega’s van een andere kant kennen door leuke anekdotes en foto’s van hun eigen eerste moeder- of vaderschap. Serah neemt de tips gretig tot zich. Ze leest over antihuilmethoden, ultieme-speentijdstippen en omgangsvormen met de kraamhulp. En over make-up na de geboorte: Doe tijdens de bevalling geen mascara op. Had ik bij de eerste wel gedaan. Na negentien uur puffen was de mascara zo uitgelopen, dat het op de foto’s leek alsof ik twee blauwgeslagen ogen had.

Een goede nachtrust

Serah krijgt een blij dochtertje. In de eerste dagen en weken als moeder is alles nieuw voor haar. Voor lezen heeft ze te weinig rust, behalve als zich een probleem aandient, zoals een slaapgebrek. Heeft iemand hier niet iets over geschreven in het moedertipboek? Ze bladert naar een verhaal van Martin en vernieuwt haar hoop op een goede nachtrust. De maanden verstrijken. Serah gaat weer werken. Af en toe slaat ze het boek nog open.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account