Oppepper

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Een teamgenoot opbeuren tijdens een verrassingsbezoek met een cadeau
 • Tijdsinvestering: 4 uur
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Een houten huis van de Action/foto’s van collega’s
 • Succesfactor: Persoonlijke aandacht
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Op een kille herfstavond eind november zit Eva thuis in haar kamer te wachten tot een vriendin langskomt. Ze hebben een eetafspraak. Dan hoort ze geluiden beneden. De voordeur gaat open. Eva woont in een gedeelde woning, dus het kan een huisgenoot zijn of bezoek voor iemand anders. Ze loopt naar beneden en stapt de woonkamer binnen. “Surprise!!” klinkt het uit acht monden. Eva kijkt naar al haar teamgenoten van Discus. Haar verjaardag is al lang geweest. Wat is dit? denkt Eva.

Champagne

“Wat leuk dat jullie er zijn!” zegt ze uiteindelijk, “maar... wat is er aan de hand?” Geen reactie. Ze gebaart naar de tafel. Haar collega Jelijn opent een champagnefles. Meegebrachte hapjes komen tevoorschijn. Haar vriendin komt niet meer, vertellen de bezoekers.

Even genieten

Eva’s vader is ernstig ziek. Al een aantal weken is Eva vaak in het ziekenhuis te vinden of bij haar moeder om die te ondersteunen. Tussendoor werkt ze, zoals altijd, keihard door bij Discus en staat ze voor alle klanten klaar. “Je hebt tegenslag gehad,” zegt haar teamgenoot Valerie, “daarom hebben we iets voor je meegenomen.” Eva haalt het papier van het enorme pak dat op tafel staat. Het is een houten huis, met foto’s van vrolijke collega’s en vierentwintig vakjes met kleine luikjes ervoor: een adventkalender. In elke hokje ligt een briefje met een opbeurende tekst en een chocolaatje. De avond verloopt in een andere dimensie. Even geen ziekenhuisbezoeken of werk. Ze eten en drinken en laten wensballonnen op voor de deur. De ballonnen en de champagne geven het idee dat het een soort oud en nieuw feestje is, maar op andere momenten is het ook best wel emotioneel voor Eva. Iedereen is daar speciaal voor haar.

Elke dag een briefje

In de weken daarna opent Eva elke dag een vakje van de kalender. Met een glimlach leest ze één van de briefjes, als een
shotje doping tussen de ziekenhuisbezoeken door.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account