Sharing is caring

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Bewustwording creëren om eenzaamheid te bestrijden
 • Tijdsinvestering: 2-4 uur Jaarlijks
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Sharing-is-caring pakketjes
 • Succesfactor: *Bewustwording *Aandacht *Contact
score:

9,7

 • Creativiteit :

  10
 • Haalbaarheid :

  9
 • Resultaat :

  10
 • Totaal :

  9,7

Wist je dat meer dan 46% van de Amsterdammers zich wel eens eenzaam voelt en meer dan 13% zelfs extreem eenzaam?
Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn maar in de week van 1 t/m 8 oktober was het de week tegen eenzaamheid. HVO-Querido is in samenwerking met zes andere landen een europees project gestart om eenzaamheid tegen te gaan.

Week tegen eenzaamheid

We hebben 'Sharing is Caring' pakketjes gemaakt die we op verschillende plekken hebben uitgedeeld, zoals op straat, bij organisaties, op kantoor bij onze collega's, met onze klanten, bij een bijeenkomst van het ministerie en tevens zijn we afgereisd naar Den Bosch om ook het CINOP te verrassen in de 'week tegen eenzaamheid'. De reden dat we ook het CINOP bezochten is omdat we ook daar de medewerkers op kantoor bewust wilde maken van het thema en het taboe rondom eenzaamheid willen verbreken. We konden kort wat vertellen over de impact van de Sharing = Caring boxen, het verwachte resultaat en verspreiding rondom het taboe van eenzaamheid

Sharing is caring, to break the circle

Een week van te voren kwamen we met de Nederlandse werkgroep van Erasmus (Nederlandse werkgroep bestaat uit 20 actieve deelnemers van de organisatie HVO-Querido en helpt bij lokale activiteiten) bijeen om meer dan 100 pakketjes te maken die centraal staan voor het onderwerp eenzaamheid. Het gevulde tupperware bakje met daarop een sticker: Sharing = Caring was gevuld met allerlei leuke en innovatieve ideeën om de dagelijkse cirkel van eenzaamheid te doorbreken, gewoon bij jou in de buurt:
• Twee zakjes suiker en een brievenbussticker met de tekst: Geen reclame, Geen deurverkoop, Wel aankloppen voor een kopje suiker
• Een ansichtkaart inclusief postzegel om te versturen naar een familielid en/of bekende die dagelijks nog maar zo weinig mensen spreekt en/of de aandacht kunnen gebruiken
• Een buurman – de buurmankoekje om te delen met iemand uit de straat
• Een overvloed aan complimenten die je gedurende de dag kan geven of ontvangen
• Een hondenkoekje wat een opening maakt voor een praatje met een onbekende die met een hond loopt.
En dit alles in een tupperware bakje die gevuld kan worden met een lekkere maaltijd om vervolgens te delen met iemand waarvan jij weet dat hij/zij altijd alleen eet.
• Een strippenkaart met daarop tien verrassende ideeën om eenzaamheid te bestrijden (zoals drink eens een kop koffie in de lokale supermarkt en maak een praatje met iemand aan de koffietafel)
Ieder klein gebaar of een oprecht praatje is immers een waardevolle bijdrage in het leven van iemand die weinig mensen ziet of spreekt.

HUMAN documentaire

De gehele week stond in het teken van het bekend maken, het doorbreken en bespreken van eenzaamheid. Samen met de omroep HUMAN hebben wij 3 korte documentaires kunnen maken waarin wij spraken met eenzame mensen en ons Erasmus K2 project breeds bekend konden maken in de media. Ook onze eigen internet pagina, linkedin, en facebook werd overladen met prachtige interviews, verhalen, acties en natuurlijk publicatie aan de Sharing = Caring Box. Zie alle documentatie op:

Moustapha & Floris:
https://www.human.nl/lees/2019/hvo-querido-moustapha-a

Marcel & Tessa:
https://www.human.nl/lees/2019/hvo-querido-marcel-g

Woensdag 8 oktober sloten wij de week van de eenzaamheid af, maar de strijd voor het tegengaan en het doorbreken van de taboe rondom eenzaamheid is hierbij pas net gestart!

youtube play icon
Eenzaamheid & HVO-Querido
Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account