Slow Home Bingo!

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Het bestrijden van eenzaamheid tijdens sociale isolatie gedurende de corona crisis door Slow Home Bingo
 • Tijdsinvestering: 2 uur tweewekelijks
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: *Bingo kaarten *Enveloppen *Postzegels *Prijzen
 • Succesfactor: *Contact *Vermaak *Aandacht *Spel *Prijzen *Groepsgevoel
score:

9,8

 • Creativiteit :

  10
 • Haalbaarheid :

  9,5
 • Resultaat :

  10
 • Totaal :

  9,8

Janus woont al een aantal jaren via HVO-Querido in een door hem gezellig gedecoreerd huis in Amsterdam Noord. Janus verzameld spullen om er in zijn woning kunstige objecten van te maken. Door zijn gezellig woning heeft hij buiten de deur niet meer zo veel te zoeken. Meer dan naar de supermarkt en koffieshop gaan doet hij niet. Behalve als het mooi weer is, dan drinkt hij zijn biertje in plaats van thuis, het liefst op een bankje aan het IJ.

Leven voor de bingo

Afgelopen jaar heeft Janus te horen gekregen dat hij niet lang meer te leven heeft. Samen met zijn begeleider Nathalie denkt hij na over de dingen die hem echt blij maken. Er veranderd niet veel want Janus is eigenlijk best gelukkig. Het enige waar zijn hart sneller van gaat kloppen is van Bingo. Nathalie twijfelt geen moment en ze geeft hem en haar op voor een lokale bingo in de buurt. Beide verheugen zich er enorm op.

Kink in de bingo-kabel

Helaas wordt de bingo op het laatste moment afgelast vanwege de oproep tot sociale isolatie tijdens de corona crisis.
In het team was dus meteen de vraag hoe we die bingo toch bij Janus thuis konden kregen. Marije had het idee voor de slow home bingo al eens geopperd voor Janus, maar dit was het perfecte moment om hem ook echt in te gaan zetten. Temeer ook omdat meerdere klanten mogelijk wel interesse zouden hebben in deze gekke tijden van thuisisolatie. Binnen verschillende teams werd gevraagd naar geïnteresseerde deelnemers en al snel was er een club van 37 klanten die mee wilden doen.

Bingo als home-schooling

Omdat Marije zelf ook thuis zat met haar 6 jarige dochter besloot ze ook haar erbij te betrekken. Met veel liefde fleurde ze de 37 enveloppen op door er persoonlijke tekeningen op te maken. Even wat vrolijkheid in de bus doet iedereen goed, zeker nu. Verder maakte ze 75 gelijke lootjes en schreef er 1 t/m 75 op. En vanaf dat moment is het na het ontbijt bij Marije thuis vaste prik, bingo lootjes erbij en de ca 8 lootjes trekken voor de dag. De dochter van Marije doet stiekem zelf ook mee en heeft zowaar de eerste bingo te pakken. Alle deelnemers weten dat de lootjes door haar getrokken worden en vertrouwen daardoor volledig in de fair play. Sommigen proberen haar wel om te kopen voor voorkeursnummertjes maar daar wordt niet aan meegewerkt. Met een deelnemer heeft ze af en toe contact doordat ze elkaar een voice of video berichtje sturen. Dit maakt het voor haar ook heel echt en ze is heel trots dat ze dit voor zo veel mensen organiseert.

Thuis bij 37 mensen

Marije onderhoudt het contact met de deelnemers via sms of app. Ze stuurt door de dag heen de verschillende nummertjes via een leuk plaatje, gifje, filmpje of door simpelweg het nummertje te sturen. Een keer of 8 per dag is ze dus aanwezig in de 37 huizen. In de weekenden en 's avonds gaat de bingo gewoon door, dit maakt de verbinding nog sterker. Er ontstaat met sommige deelnemers een mooi contact, ze delen wat de bingo voor ze betekend in deze tijd maar blazen soms ook wat stoom af. Een van de deelnemers bedankt Marije zelfs via de radio. De winnaars van de bingo ontvangen een persoonlijk kleinigheidje om de tijd mee door te komen. Voor de een is er een pakket gemaakt om thuis zelf sambal mee te maken, de ander ontvangt een paar dvd's, puzzel of anti stress kleurplaat. Maar meedoen is nog altijd het leukste.

En Janus wordt elke dag gebeld door Nathalie. Ze neemt met hem de nummers van de dag door en hij vindt dat in zijn eigen woorden 'super zeg, ongelofelijk'.

Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account