The Discus Social Club

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Op een gelijkwaardig niveau eenzaamheid bestrijden.
 • Tijdsinvestering: 2-4 uur tweewekelijks
 • Kosten: 10-50 euro
 • Hulpmiddelen: Initiatieven vanuit de klanten en eigen ervaringen
 • Succesfactor: Het "samen" doen Het initiatief ligt bij onze klanten
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Even terug in de tijd! Op 18 juli 2019 vond het kickoff-event “Restoring Dreams To Tackle Loneliness” plaats. Binnen dit international opgezette project ging men specifiek op zoek naar kennis omtrent het thema eenzaamheid in diverse landen. Want, voelt in het dagelijks leven niet iedereen zich wel eens eenzaam? En wie kent niet iemand die kampt met de gevolgen van eenzaamheid? Daarbij geldt dan ook: vele mensen leiden gejaagde levens en we staan vaak weinig stil bij elkaar. Het lukt ons in onze huidige individualistische maatschappij niet altijd even goed om naar elkaar om te blijven kijken. Eenzaamheid lijkt een diepgeworteld probleem te zijn dat ons allemaal aangaat, maar dat – helaas - nog altijd voortwoekert. Maar wat doen we er dan aan? Samenkomen natuurlijk!

Leidend voorwerp

Bij Discus besloten we elke maand samen te komen in de huiskamer van ons kantoor om ons te verdiepen in het thema eenzaamheid. Klanten met begeleiders, maar vooral: mensen met mensen. De bijeenkomsten waren laagdrempelig, de sfeer was warm en betrokken en iedereen voelde zich erg welkom. Telkens stond er wat lekkers op tafel en iets nieuws op de agenda. We bespraken openhartig hoe wij eenzaamheid ervaren en welke rol het gespeeld heeft in onze levensloop. Soms hadden we een creatieve workshop om diepere lagen in onze gevoelens en verlangens te bereiken. En weer een andere keer kwam er een spreker om het thema verder met ons te verkennen. Maar langzamerhand werd het middel - de samenkomst - een doel op zichzelf. Van lijdend voorwerp van deze (zelf)studie werden we langzaam zelf leiders!

De geboorte van een club

De conclusie was namelijk al gauw duidelijk. We genoten van het samen zijn. En als we samen eenzaamheid verder wilden bestrijden, zouden we dit ook echt zelf actief aan moeten pakken! We besloten daarom buiten de bijeenkomsten om ook een aantal activiteiten zelf op te zetten. Een filmavond, een quiz en als klap op de vuurpijl: een groots kerstdiner! En dit alles met de gedachte: vóór klanten, dóór klanten! En zo werd een nieuw genootschap geboren: The Discus Social Club!

In de greep van het virus?

In het voorjaar van 2020 raakte Nederland in de greep van het coronavirus. De meeste mensen zaten thuis en eenzaamheid lag overal op de loer. Om elkaar te kunnen blijven zien en steunen spraken we met The Discus Social Club trouw elke dinsdagmiddag af op Skype. Zo vormden ook deze bijeenkomsten voor iedereen een belangrijk lichtpuntje, iets om telkens weer naar uit te kijken. Weliswaar iets anders dan normaal, maar de onderlinge verbondenheid bleef bestaan en werd er alleen maar sterker door! De gesprekken zetten zich voort als vanouds en de betrokkenheid werd verrijkt met diverse 'challenges', zoals koken met een bepaalde letter van het alfabet! Het doorstaan van deze periode was een absoluut bewijs van zowel de veerkracht als ook de urgentie van The Discus Social Club! Wat zei de koning ook al weer? Corona kunnen we niet bestrijden, maar het eenzaamheidsvirus wel!

Spaanse les

Sindsdien is de behoefte aan contact gebleven. Harten werden gelucht en corona-stress afgeschud tijdens een gezamenlijke lunch. Ook de eerste picknick buiten heeft inmiddels plaatsgevonden, waarbij ook nieuwe gezichten zich aandienden! Er is een uitstapje geweest naar een creatief atelier waar één van de leden zijn kunsten heeft laten zien. Ook een volgende quiz is alweer in de maak bij een ander. Daarbij, niet te vergeten: over en weer is er dagelijks contact in de appgroep van The Discus Social Club. Hier worden gedichten geschreven en verjaardagen gevierd. Baalmomenten worden gedeeld en mensen worden ook binnen 'no time' weer opgebeurd. Tips voor televisieprogramma's en films tot adviezen over welke tandarts je vooral NIET moet hebben worden uitgewisseld. Er wordt voor de goede verstaander zelfs een cursus Spaans gegeven! Kortom… The Discus Social Club is muy vivo and here to stay!

youtube play icon
The Discus Social Club
Geplaatst door:
Tessa Hamers

.

Werkt bij . als .
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account