A takeoff to a new life

Hand in

In het kort:

 • Aanpak: Op schiphol meerdere klanten tegelijk verrassen met een nieuw begin, een nieuwe woning!
 • Tijdsinvestering: 10 uur per week
 • Kosten: 500 euro
 • Hulpmiddelen: tourbus, fictieve boarding pass
 • Succesfactor: Enthousiasme voor, tijdens en na de bijeenkomst
score:

0

 • Creativiteit :

  0
 • Haalbaarheid :

  0
 • Resultaat :

  0
 • Totaal :

  0

Valerie staat met een paar collega’s in de gang van een flat in Osdorp. Daar wonen tijdelijk zestig mensen zonder vaste verblijfplaats. Dertig van hen komen in aanmerking voor zelfstandige woonruimte!

In de bus

..Hallo?!...Meneer!...Vandaag is de bijeenkomst waarvoor we u hebben uitgenodigd!” roept Valerie naar binnen. Van achter in de kamer klinkt een verveeld en chagrijnig gemurmel. Ongeveer een minuut later gaat de deur open. “Ik ben nog helemaal niet klaar,” zegt een 38-jarige man met kort kroeshaar. “Maakt niet uit, de bus staat beneden klaar,” reageert Valerie vriendelijk. “Ja, ik weet niet..,” aarzelt de man. “Ga maar, je krijgt er anders spijt van,” probeert Valerie om hem toch mee te krijgen. Aan het einde van de tocht door het gebouw, is het Valerie en haar collega’s gelukt om zeventien van de dertig deelnemers in de bus te krijgen.

Een symbolische vergaderruimte

Op weg naar de bijeenkomst toveren Valerie en haar collega’s zich razendsnel om tot piloot of stewardess door een pet op te zetten. Als iedereen zit, pakt Wessel, manager bij Discus, de microfoon: “Dames en heren, weten jullie waar we naartoe gaan?”
“Gaan we vliegen?” roept iemand. De verwachtingen in de groep nemen toe. “Geen slechte gok. We gaan namelijk wel naar Schiphol!” is het antwoord. Valerie heeft een vergaderruimte geboekt op het vliegveld, een symbolische plek voor de groep van dertig. Vandaag beginnen ze aan het traject dat leidt tot een zelfstandige woonruimte. Onderweg ontvangen ze een fictieve boarding pass: Osdorp op weg naar huis!, staat er op.

Eigen woning

In de hal van Schiphol wordt een extra check gedaan bij een controlepost, want de drugshond slaat aan als de groep
voorbijloopt. Valerie legt aan de bewakers uit wat er aan de hand is, laat de contracten van de gehuurde vergaderruimte zien en het betalingsbewijs. Ze mogen doorlopen. Twee geparfumeerde meisjes met een handtasje begeleiden de groep naar boven. Valerie is projectleider van het traject tot aan de eigen woning van de groep. In de luxe vergaderruimte beschrijft ze de stappen die gaan volgen. Niet iedereen gelooft het: “Dit hoor ik al zo vaak,” verzucht een van de opgehaalde daklozen. “Hoe lang gaat het nog duren voor er werkelijk iets wordt geregeld?” “We blijven bij jullie tijdens de reis. Die woning komt er echt.”
Onderweg terug naar Osdorp zijn de gemoederen bedaard. Het is rustig in de bus. Het was prettig, een goed begin.

Geplaatst door:
Kim Dijkman

Mooie dingen (mee)maken!

Werkt bij HVO Querido als Persoonlijk begeleider
Lees al mijn verhalenarrow

Wat vind jij van dit verhaal?

Om te kunen beoordelen heb je een account nodig.
Inloggen of aanmelden
Hoi!

Ik ben Liefdevol; Van mensen kan ik geen genoeg krijgen in welke vorm dan ook. Iedereen is mijn moeite waard. Creatief; Het leven is zo veel leuker als je -vooral bij de kleine dingen- out op de box denkt en doet. Energiek; Ik ben een ster in rennen maar kan ook heel goed stil staan en écht zijn waar ik ben.

Marije van Elst
Lach en heb lief
Hoi!

Ik hou ervan om dingen mee te maken en te beleven. Altijd ben ik op zoek naar kleine verrassingen die het leven van anderen en mezelf een beetje mooier maken.

Kim Dijkman
Mooie dingen (mee)maken!
Hoi!

Ik ben de directeur van het Hábitat Housing First-programma voor RAIS-HOGAR Sí, dat Housing First-diensten levert aan meer dan 300 mensen in 18 Spaanse steden. Ik werk voor een betere samenleving.

Roberto Bernad
Loneliness is a challenge for everyone. Let's fight it!
Hoi!

One of the many who wants to make a personal contribution to helping marginalized people and to encourage many around me to do the same.

Toni Stanstovski
Continuous education, help and support of socially disadvantaged persons in the process of reintegration into society.

Word ook een ambassadeur!

Onze verhalen worden verteld door medewerkers van diverse hulporganisaties. Heb jij ook ervaringen die het waard zijn om gedeelt te worden?

Word een ambassadeurArrow Right

register now!

icon_close

If you become a member of It Can Also Be Different! You can rate stories and receive our newsletter.

Sign Up

I already have an account