Samen sta je sterk!

Erasmus+, het subsidieprogramma van de Europese Commissie, biedt mensen van alle leeftijden de mogelijkheid om hun kennis te delen en/of te leren van (andere) professionals uit een ander land. Door middel van key-action (K) projecten, zoals het populaire job-shadowing, geven ze organisaties de kans om samen te werken met andere organisaties in Europa. Om ervaringen uit te wisselen of om samen te innoveren, met als doel om verschillende best-practices en tools samen te stellen die onze zorg verbeteren.

K1 PROJECT: JOBSHADOWING

In 2017 zijn we in samenwerking met Erasmus+ een project gestart waarbij 10 hulpverleners uit Nederland de mogelijkheid kregen mee te lopen bij organisaties uit 5 verschillende landen. Tijdens deze uitwisseling zijn mensen in duo’s voor de duur van 5 dagen op bezoek geweest in Tsjechië, Macedonië, Spanje, België en Hongarije. Uiteraard met als doel om deze kennis, de Anders-Kan-Het-Ook-Methodiek, mee te nemen naar Nederland en hier te delen met alle andere collega’s. In de vorm van handige hulpmiddelen (tools).

Zo’n project wordt dus job-shadowing genoemd. Meelopen met andere professionals (als een schaduw) om zo ervaring op te doen en tot nieuwe inzichten te komen. Samen sta je nu eenmaal sterker dan alleen. Toch?

 

Het samenwerkingsproject heeft ons zoveel inspiratie en inzichten gegeven dat we kort daarop met een vervolgproject zijn gestart; het K2 project. Tijdens het schaduwen is er namelijk ook een klein onderzoek uitgevoerd met vrij confronterende resultaten.

Benieuwd naar wat dat inhoudt? Lees dan snel verder!

 

 

onze aanpak

80-20

Een hulpmiddel om doelgericht te werk te gaan is het 80/20-principe. Uit de FUZZY-methode bleek al dat HVO-Querido soms werkt met doelen die out-of-the-box en zelfs onrealistisch lijken.

Lees meer

Anders Kan Het ook!

Dit klinkt vast bekend. Iemand vraagt je om een oplossing voor een probleem te bedenken.

Lees meer

De profielen

We zijn allemaal verschillend. Zelfs al werken onze begeleiders volgens de principes van de Krachtmethodiek en Housing First, ze zijn toch niet hetzelfde.

Lees meer

Fuzzy

De FUZZY-methode (vrij naar Peter Markensteijn) werkt anders. Doelen worden ad hoc gesteld.

Lees meer

Het DNA

Het DNA tussen medewerkers Het gedrag uit het DNA van Discus zien woonbegeleiders als onontbeerlijk in het verwezenlijken van doelen van Discus.

Lees meer

Housing First

Housing First waaide in 2006 over vanuit de verenigde Staten. Het concept gaat uit van het idee dat daklozen met een psychiatrische aandoening en een verslaving in de eerste plaats baat hebben bij een eigen woning.

Lees meer

Iceberg-model

Het verzuimbeleid van Discus richt zich op eigen regie van de medewerker ten tijde van ziekte, blessures of persoonlijke problemen.

Lees meer

Innovatieve ondersteuning op maat!

Wat houdt innovatie ondersteuning op maat precies in? Precies, maatwerk. Uiteraard zijn er richtlijnen die ons een zetje in de juiste richting geven.

Lees meer

Inspireren door te delen

Inspireren door te delen Het expertisecentrum is de plek waar alles samenkomt. It’s where the magic happens.

Lees meer

It Can Also Be Different!

This may sound familiar... Someone asks you to come up with a solution for a certain problem.

Lees meer

Krachtmethodiek

Een goede werkrelatie is de belangrijkste voorwaarde om iets te kunnen betekenen bij het herstel of de ontwikkeling van mensen.

Lees meer

Restoring dreams to tackle loneliness

Did you know that more than 46% of Amsterdammers sometimes feel lonely and more than 13% even extremely lonely? During the K1 project (job shadowing), we did a study that showed some confrontational results.

Lees meer

Zelforganiserende teams

Discus gelooft in de zelfregie van klanten. Als de klant in zijn of haar kracht staat, is de kans het grootst dat hij of zij de woning behoudt.

Lees meer